Basesku izviždan na proslavi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2011, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Basesku izviždan na proslavi

BUKUREŠT -

Predsednik Rumunije Trajan Basesku izviždan je danas tokom proslave 152. godišnjice ujedinjenja dve rumunske države 1859. godine - Moldavije i Rumunije.

TV Realitatea javlja da se na ceremoniji u gradu Jaši, tokom intoniranja državne himne, dok je vojska ukazivala počast predsedniku, zatim tokom njegovog govora, kao i kada je polagao vence, stalno zviždalo i skandiralo: "Basesku sramota!", "Basesku razdor!", "Jedinstvo!".

Izviždan je i ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << spoljnih poslova Teodor Bakonski kada je govoreći u odbranu predsednika, rekao da bez manipulisanja, bez političkih podela treba poštovati istorijski dan od velikog značaja za Rumuniju.

Basesku je uz zviždanje govorio da treba poštovati istoriju, da su značajni momenti Rumunije povezani sa ujedinjenjem 1859. godine, da je modernizacija zemlje potrebna za budućnost.

Kada se pojavio rumunski predsednik, prvi su počeli da zvižde i skandiraju rezervisti Vojske Rumunije nezadovoljni zbog smanjenja penzija za 40 do 60 odsto, a to su odmah spontano prihvatili i mnogi drugi na manifestaciji u Jašu.

Razlog za nezadovoljstvo rezervista je taj što je rumunska vlada kao jednu od mera štednje uvela smanjenje "specijalnih penzija" za pripadnike vojske.

Rezervisti optužuju vladu Emila Boka da ne poštuje zakon o penzijama u vojsci koji je izglasan u Parlamentu. U slučajevima kada su se obratili sudu, presude su bile u korist rezervista, ali se one ne primenjuju.

Rezervisti danas protestuju u Jaši, u Bukureštu i u rumunskim gradovima zbog penzija i jer smatraju da je predsednik Basesku povredio njihovo dostojanstvo.

Tumači se da je događaj u Jašiju posledica politike koju šest godina sprovode predsednik Basesku i njegova vlada koju javnost smatra odgovornom da je u poslednje dve godine Rumuniju u siromaštvo, ocenjuju analitičari u emisiji Realitatea TV.

Rumunija danas obeležava 152 godine od ujedinjenja 24. januara 1859. godine dve rumunske države Moldavije i Rumunske države, i izbora za vladara Aleksandra Joana Kuzua.

Ujedinjenje je izvedeno kada su se dve rumunske države dogovorile da izaberu jednog vladara - Aleksandra Joana Kuzu, koji je najpre izabran 5. januara u Moldaviji, a 24. januara u Bukureštu.

Zvanično priznanje svetskih sila je došlo tek 1862. godine, posle uporne diplomatske akcije i od tada se država naziva Rumunija, a Bukurešt je glavni grad.

Do velikog ujedinjenja je došlo tek 1. decembra 1918. godine kada su se ujedinile sve rumunske pokrajine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.