Izvor: Politika, 10.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barski stomatolozi „presavili tabak”

Zbog otkaza koje su dobili zubari deca prvi put bez sistematskog pregleda za upis u osnovnu školu

Bar – Tužbu protiv barskog Doma zdravlja Osnovnom sudu u Baru podnelo je 16 stomatologa i 16 medicinskih sestara koji su početkom godine ostali bez posla. Dobili su otkaze jer nisu prihvatili reformu stomatološke službe Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja, odnosno, kako su tada govorili, nisu hteli da sami sebi potpišu otkaze.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << strukovnog sindikata stomatologa Bar dr Marija Čanak objašnjava da su tužili Dom zdravlja, jer su im „nezakonito uručeni otkazi a nisu im isplaćene zarade za januar i februar kada su još radili”.

– Zakonom o zdravstvenoj zaštiti nije predviđeno da se doktorima uručuju otkazi, već je trebalo da uđemo u „proceduru izabranog doktora”. Umesto toga nas su proglasili tehnološkim viškom i uručili nam otkaze, što je nezakonito – pojašnjava dr Čanak. Ona ističe da Dom zdravlja još nema zaključke o reformi stomatološke službe u tom gradu, iako je reforma sprovedena još u januaru.

Po njenim rečima, najveći gubitnici na duže staze zbog ovog postupka resornog ministarstva i Fonda za zdravstveno osiguranje, jesu građani Bara, jer im je uskraćeno pravo da biraju stomatologa.

– Najugroženija su deca, zaključuje dr Čanak, jer prvi put nisu imala sistematski pregled za upis u prvi razred osnovne škole, što je do sada bila zakonska obaveza.

Marija Čanak je optimista i navodi primer Kolašina, gde su za dva stomatologa izmirene zarade za januar i februar, posle podnošenja tužbe protiv kolašinskog Doma zdravlja.

M. V.

M. V.

[objavljeno: 11/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.