Izvor: B92, 01.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barozo obišao Grčku

Atina -- Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo obišao je danas helikopterom jug Grčke pogođen požarima.

On je obećao pomoć za ugrožene oblasti u kojima je 64 ljudi poginulo, a 190.000 hektara šume i obradive zemlje uništeno. "Sa vama smo i ostaćemo sa vama. Učinićemo sve što možemo da pomognemo Grčkoj. Problem Grčke je evropski problem i ljudska tragedija. Moramo ponovo da izgradimo ono što je uništeno," rekao je Barozo, posle dvočasovnog obilaska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Peloponeza, sa grčkim premijerom Kostasom Karamanlisom.

Evropska unija juče je saopštila da će Grčka najverovatnije dobiti pomoć od 200 miliona evra, uz mogućnost dodatnih 400 miliona, pošto je vlada objavila zvanične podatke o šteti, trenutno procenjene na 1,2 milijarde evra.

Rojters, međutim, kaže da bi šteta mogla da iznese čak četiri milijarde evra.

Vatrogasne službe u Grčkoj objavile su danas da u potpunosti drže pod kontrolom najveće šumske požare, ali da se još uvek bore sa vatrom na dva fronta na Peloponezu, koja bi trebalo da bude obuzdana narednih dana.

"Prema mojoj proceni, ako ne izbiju novi požari, obuzdaćemo vatru u Arkadiji za dva, a na planini Parnas za četiri dana," rekao je portparol nacionalne vatrogasne službe Nikos Dijamantis agenciji Rojters.

Dijamantis je dodao da je borba s požarima, od kojih jedan i dalje bukti na ostrvu Evija, otežana zbog toplotnog talasa i temperatura od oko 40 stepeni Celzijusovih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.