Bar kao Monako

Izvor: Politika, 18.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bar kao Monako

Urbanističko-arhitektonsko rešenje centra najveće crnogorske luke stiglo iz Švajcarske

Bar – Na međunarodni pozivni anonimni konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rešenja centra Bara, stiglo je šest radova eksperata iz ove oblasti..

Prvu nagradu i 35.000 evra osvojio je rad pod šifrom „Me21”, autora Josepa Asebilija iz Švajcarske, za koji je predsednik žirija docent mr Svetislav Popović kazao da predstavlja „izraziti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << doprinos u tretiranju čitave zone priobalja sa posebnim akcentima na marinama i uvlačenju vodenih ogledala u kopneni deo”. Popović je na pitanje da li se to Bar seli sasvim na more, odgovorio kontrapitanjem: „A šta to fali Monaku?”

Akademik Milan Lojanica iz Beograda osvojio je drugu nagradu i 25.000 evra za rad pod šifrom „BR28”.

Treću nagradu od 15.000 evra ravnopravno dele rad pod šifrom „DV23”, autora akademika Branislava Mitrovića iz Beograda, i rad „BS01”, autora Bogdana Slavice iz Riminija u Italiji.

Po rečima arhitekte Dragana Dedića, zamenika predsednika žirija, ovo rešenje odnosi se na prostor od 220 hektara, sa težištem na sadašnji centar grada, Ulicom JNA do reke Željeznice i od mora do železničke pruge, kao i Ulicom Jovana Tomaševića u delu od Ilina do Žukotrlice.

Po njegovim rečima, ovaj konkurs je u stvari bio anketa kako ugledne ličnosti iz sveta prostorno-planerske oblasti vide planove koji su u Baru već doneseni, a posebno generalno- urbanistički plan.

Naš GUP je izdržao proveru eksperata i doživeo afirmaciju. Učesnici ovog konkursa biće u sastavu budućeg savetodavnog tela koje će koordinirati njegovu dalju implementaciju, informisao je Dedić.

M. Vujović

[objavljeno: 19/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.