Izvor: B92, 17.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkanska mitologija

Ljubljana -- Slovenačka mitologija o istarskoj granici podseća na srpsku mitologiju oko Kosova, smatra istarski župan.

Prvi čovek istarske županije, Ivan Jakovčić, rekao je na novinarskoj konferenciji u Puli da Marjan Podobnik podseća na Tomislava Nikolića. Podobnik je na čelu slovenačke organizacije "Zavod 25. jun", koja je izdala svoju mapu granice između Slovenije i Hrvatske, a koja slovenačku granicu pomera na reku Mirnu. Jakovčić kaže da mapa potvrđuje da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je slovenačka politička scena duboko potopljena u Balkan.

Iako se kabinet premijera Slovenije Janeza Janše već ogradio od mape "Zavoda 25. jun", odbijajući da je komentariše jer je smatra privatnom inicijativom, Ivan Jakovčić smatra da je problematična mapa samo produžena ruka slovenačke vlade, koja je tim potezom htela da proveri javno mnjenje, prenosi slovenački portal 24ur.com.

Jakovčić je dodao da priča o toj granici liči na mitove koji se decenijama rađaju na Balkanu, zbog čega direktor "Zavoda 25. jun" Marjan Podobnik ima sličnosti sa vođom srpskih radikala Tomislavom Nikolićem.

Istarski župan očekuje da se, povodom slučaja Marjana Podobnika, oglasi i EU, kao što je uradila i u slučaju izbora Tomislava Nikolića za predsednika srpskog parlamenta, kada je ocenila da osoba koja crta granicu na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag ne može voditi parlament.

"U suštini se radi o istim osobama i istoj logici mržnje koja ih pokreće u politici, o istoj štetnosti Nikolića i Podobnika po mir u Evropi i stabilnost u jugoistočnoj Evropi", rekao je Ivan Jakovčić.

On dodaje da je takva politika neozbiljna i neodgovorna, kao i da je otišla predaleko. Jakovčić je pozvao sve prijatelje u Istri koji žive u Sloveniji, kao i sve slovenačke državljane, da u potpunosti odbace takvu politiku jer izrazito škodi dobrim odnosima među narodima.

Istarski župan je ponovio i da će se u njegovoj županiji voditi prema središnjoj graničnoj crti u Piranskom zalivu, kao i da će prihvatiti samo one granice koje odredi sud. "Kopnena granica u Istri je potvrđena - sve što je južnije od kanala sv. Odorika je Hrvatska", rekao je Jakovčić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.