Izvor: B92, 26.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Balkane moj"

Ljubljana -- Hrvatska bi trebala da nauči od Slovenije kako se predrasude o Balkanu stavljaju u stranu zarad ekonomskih interesa.

Slovenija je za samo prvih deset meseci prošle godine, u četiri bivše republike SFRJ, uložila 332,5 miliona evra, što je 77 odsto ukupnih slovenačkih investicija u inostranstvu, objavljuje hrvatska Internet-strana Business.hr.

U članku pod naslovom "Balkane moj", navodi se i da suštinska razlika između Slovenije i Hrvatske nije u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tome što je Slovenija već članica EU i ima veći dohodak po glavi stanovnika, već u tome jer slovenačka ekonomska budućnost sve jače vezana za Balkan, što joj se veoma isplati, a Hrvatska to ne shvata ili ne želi da prihvati.

Sva hrvatska preduzeća su, tokom 2005. godine, u inostranstvu investirala manje no što je Slovenija investirala samo u Srbiji. Istovremeno su Makedonija i BiH postale proizvodni poligon za slovenačka preduzeća, a Hrvatska meka za slovenačke trgovce, dok je 2005.godina u Srbiji bila obeležena slovenačkim investicijama.

Slovenija je u velikom trgovačkom suficitu sa zemljama u regiji i u privrednoj je ofanzivi, navodi Business.hr. Ukrupnjavanja i preuzimanja, korak po korak vode Sloveniju ka liderskoj poziciji na tržištima bivše Jugoslavije, a to je i glavni motiv slovenačkih menadžera, među kojima su najistaknutiji i najagilniji oni iz Istrabenca, Droge Kolinske, Gorenja i Merkatora.

Očigledno je da strateški cilj članstva u EU nije u suprotnosti sa liderstvom na Balkanu, ma koliko se zbog toga neki u Hrvatskoj nervirali, piše u članku, jer ako ništa drugo to tržište služi i za jačanje mišića, kako bi privreda uspela da amortizuje udar jedinstvenog evropskog tržišta, što su Slovenci shvatili u poslednjem trenutku.

Zato bi hrvatskom premijeru bilo pametnije da nazove slovenačke kolege u nedalekoj Ljubljani, objavljuje Business.hr, da pozove slovenačke stručnjake i biznismene u goste i da mu pričaju svoju priču o uspehu, jer Irska je daleko.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.