Izvor: B92, 19.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan protiv ptičjeg gripa

Atina -- Predstavnici 16 balkanskih i istočnoevropskih zemalja okupili su se da bi razmotrili način prevencije i suzbijanja ptičjeg gripa.

EU je obećala pomoć svojim susedima da razviju nacionalne planove kao odgovor na pandemiju. Zdravstvene ustanove širom sveta čine sve kako bi izolovale svaku pojavu ptičjeg gripa. Strahuje se da bi virus H5N1 mogao da mutira i izazove svetsku epidemiju u kojoj bi nastradali milioni ljudi.

Zbog toga su se na sastanku u Grčkoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministri zdravlja zemalja jugoistočne evrope dogovorili da ojačaju međusobne veze i unaprede komunikaciju i saradnju: "To je bila prilika da razgovaramo o tome kako se koja zemlja sprema. Dogovoreno je da se nastavi ovako. Protok informacija i planova je važan jer pretnja postoji", kaže Tomica Milosavljević, ministar zdravlja u Vladi Srbije.

Opasnost od pojave ptičjeg gripa u regionu nije nestala, jer se masovni dolazak ptica selica nastravlja i može potrajati do kraja meseca: "Svaka zemlja mora pripremiti nacionalni plan, nacionalni odgovor i nacionalnu prevenciju. U skladu sa dosadašnjim iskustvima, u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom možemo pomoći zemljama regiona da pripreme svoje nacionalne planove, u skladu sa realnom situacijom i posebnim uslovima koje svaka zemlja ima" kaže Markos Kyprianou, komesar EU za zdravlje.

U tri zemlje čiji su predstavnici boravili u Grčkoj potvrđena je pojava virusa ptičjeg gripa, u Turskoj, Rumuniji i Hrvatskoj: "U potpunosti smo završili plan prevencije u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za prevenciju zaraznih bolesti. Uspešni smo u tome i pokazali smo svima da smo uradili gotovo sve što se nalazi u našem planu prevencije, tako da je ptičji grip u potpunosti iskorenjen u Hrvatskoj", kaže Neven Ljubičić, hrvatski ministar zdravlja.

Naredni sastanak predstavnika zemalja jugoistočne evrope održaće se u februaru sledeće godine u Hrvatskoj.

Ptičji grip bio je tema i dvodnevnog samita lidera 21 države članice Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (ASEAN). Na sastanku u Pusanu u južnoj Koreji, oni su se dogovorili da udruže snage u borbi protiv ptičjeg gripa i da početkom sledeće godine specijalnom vežbom testiraju svoje planove za borbu protiv te bolesti. Lideri zemalja, među kojima su i Sjedinjene Države, Rusija, Japan i Kina, ocenili su da bi pandemija ptičjeg gripa mogla ozbiljno da ugrozi njihove ekonomije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.