Izvor: B92, 11.Mar.2010, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan prioritet za Sloveniju

Ljubljana -- Posebnom deklaracijom slovenačka vlada potvrdila je da joj je zapadni Balkan spoljnopolitički i privredno-strateški prioritetan region.

Slovenačka vlada je, na svojoj današnjoj redovnoj sednici, prihvatila "Predlog Deklaracije o Zapadnom Balkanu", u kome piše da je "zapadni Balkan, uzevši u obzir strateške spoljnopolitičke dokumente i usmerenja slovenačke privrede, prioritetni region za Republiku Sloveniju".

Dalje se dodaje da Ljubljana podržava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << približavanje i uključivanje država ovog regiona u evro-atlantske saveze, sa ciljem stvaranja područja trajne bezbednosti i razvoja u regionu.

Zbog toga se Slovenija zalaže za jačanje saradnje i povezivanja sa državama ovog regiona u svim područjima delovanja.

Ovo se posebno odnosi na sve zemlje koje se graniče sa Slovenijom i "države užeg regiona" - BiH, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Albaniju, piše u zaključcima slovenačke Vlade, čiji cilj je produbljivanje odnosa sa ovim državama i njihovo međusobno povezivanje u svim oblastima.

Pored toga je slovenačka vlada usvojila i smernice za rad koje su "podloga i polazište za ojačano i koordinisano delovanje na Slovenije na Zapadnom Balkanu".

Te smernice definišu prioritetna područja i mere potrebne za jačanje pozicije Slovenije u regionu, pre svega usklađenim i koordinisanim nastupanjem svih državnih, privrednih i drugih subjekata.

Cilj smernica je i da utvrde obnove "povezanost Balkana, kako iz pozitivnih iskustava nekadašnje zajedničke države, tako i iz odnosa koje su države susede tradicionalno sa njom imale".

Zbog toga je slovenačka Vlada formirala i poseban Koordinacijski odbor za zapadni Balkan, koji će biti neformalno telo za razmenu stavova i formiranje inicijativa za nacionalnog koordinatora povodom delovanja na zapadnom Balkanu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.