Izvor: B92, 01.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan i istraživački prostori

Ljubljana -- Države Zapadnog Balkana treba što brže uključiti u evropske istraživačke prostore, kaže Janez Potočnik.

Evropski komesar za nauku i istraživački rad kaže da na područje zajedničkog istraživanja nije moguće ući na isti način, kao u politički prostor, gde je dovoljno sesti za zajednički sto. U oblasti istraživanja, smatra Potočnik, treba razvijati i ljudski i infrastrukturni potencijal.

Potočnik je učestvovao na dvodnevnoj međunarodnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konferenciji o investicijama u nauku u Jugoistočnoj Evropi, a Srbiju su predstavljali ministar za nauku i zaštitu čovekove okoline Aleksandar Popović i rukovodilac Istraživačkog centra Instituta Mihajlo Pupin Đuro Kutlača.

Popović je rekao da je na konferenciji data jasna poruka da će Evropska unija pomagati i i dalje biti partner zemljama Jugoistočne Evrope u razvoju istraživačkog rada. Popović i Kutlača smatraju da je važno nastaviti pritisak na EU za olakšavanje viznog režima za naučne radnike. "Vizni režim su kao problem naveli svi učesnici skupa, koji imaju neku vrstu viznog režima sa EU", rekao je Popović.

Potočnik je na kraju konferencije izjavio da je evropsko istraživačko područje šire od EU, a da države Zapadnog Balkana imaju istraživački potencijal koji treba osnažiti finansijskim pomoćima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.