Bajden nominovao Kristofera Hila za ambasadora u Srbiji

Izvor: VOA, 15.Okt.2021, 00:01

Bajden nominovao Kristofera Hila za ambasadora u Srbiji

Američki predsednik Džozef Bajden nominovao je dugododišnjeg diplomatu Kristofera Hila za sledećeg ambasadora Sjedinjenih Država u Srbiji, saopštila je Bela kuća. Odluka o nominaciji objavljena je nekoliko dana pošto su se u javnosti Srbije pojavile informacije da bi aktuelni američki ambasador Entoni Godfri, posle dve godine službovanja u Srbiji, mogao okončati svoj mandat. U reagovanju za Glas Amerike ambasada Sjedinjenih Država saopštila je u sredu da nominacija novog ambasadora, kako su objasnili, dolazi iz Bele kuće. "Ambasador Godfri je na poziciji dve godine i služi po odluci predsednika. Kada Bela kuća bude objavila nominaciju za njegovog naslednika, onda ta nominacija ide u Senat gde se održava pretres, i zavisnosti od njegovog ishoda senatori glasaju o predsednikovom predlogu. Ambasador Godrfi ostaje fokusiran na svoj posao ambasadora SAD u Srbiji", navedeno je u odgovoru američke ambasade u Beogradu u vezi sa pitanjem da li Godfri ranije napušta funkciju. Kristofer Hil, šezdesetdevetogodišnji kandidat za najvišeg američkog diplomatskog predstavnika u Srbiji, bio je dugogodišnji član diplomatske službe. Bela kuća je u saopštenju podsetila da je Hil tokom 2021. predavao u Školi međunarodnih i spoljnih poslova njujorškog Kolumbija univerziteta. U saopštenju se navodi i da je pre povlačenja iz diplomatije 2010. Hil obavljao funkcije ambasadora u Iraku, Poljskoj i Makedoniji (danas Severna Makedonija prim.nov.). Bio je i pomoćnik državnog sekretara za istočnoazijska i pacifička pitanja. Predvodio je američku delegaciju tokom pregovora sa predstavnicima Severne Koreje o nuklearnom razoružavanju 2003. U svojoj ranijoj diplomatskoj karijeri, ukazano je u saopštenju, Hill je bio član pregovaračkog tima koji je doprineo postizanju Dejtonskog sporazuma – čime su okončani ratni sukobi u Bosni i Hercegovini. Uz to Kristofer Hil, kao američki ambasador u tadašnjoj Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji bio je angažovan i kao specijalni američki izaslanik za Kosovo, u vreme napetosti i sukoba 1998-1999. godine. Tamošnja javnost ga je zapamtila po takozvanoj šatl diplomatiji koju je sprovodio na relaciji Beograd - Priština, između Ibrahima Rugove i tadašnjeg jugoslovenskog vrha na čelu sa Slobodanom Miloševićem.   Bio je i član američke delegacije, koju je na pregovorima između Kosova i Srbije u Rambujeu, predvodio diplomata Ričard Holbruk. Razgovori nisu rezultirali dogovorom dve strane.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ko je Kristofer Hil, novi ambasador SAD u Srbiji?

Izvor: JUGpress.com, 15.Okt.2021

VAŠINGTON..Američki predsednik Džozef Bajden nominovao je dugododišnjeg diplomatu Kristofera Hila za sledećeg ambasadora Sjedinjenih Država u Srbiji, saopštila je Bela kuća...Kristofer Hil, šezdesetdevetogodišnji kandidat za najvišeg američkog diplomatskog predstavnika u Srbiji, bio je dugogodišnji...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.