Bajden doputovao u Prištinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden doputovao u Prištinu

PRIŠTINA - Avion američkog potpredsednika Džozefa Bajdena sleteo je danas oko 9.30 na prištinski aerodrom. Bajdena su na aerodromu dočekali visoki zvaničnici Vlade Kosova i oko 50 studenata američke škole u Prištini. Bajden je odmah po sletanju na prištinski aerodrom helikopterom prebačen u glavnu komandu Kfora. Odatle će kolona automobila da se uputi u Prištinu.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden stigao je oko 10.30 pred zgradu Skupštine Kosova gde su ga dočekali predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kosova Fatmir Sejdiu, premijer Hašim Tači i predsednik Skupštine Jakup Krasnići.

Prve zvanične susrete Bajden će imati sa predsednikom Sejdijuom i premijerom Tačijem, a tom sastanku će prisustvovati i predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići i ministri inostranih poslova i bezbednosnih snaga Kosova, Skender Hiseni i Fehmi Mujota.

Tom prilikom, kako je najavljeno, Sejdiju će odlikovati Bajdena "Zlatnim ordenom slobode", drugim u rangu odlikovanja koje dodeljuje predsednik Kosova, nakon čega će se Bajden obratiti poslanicima Skupštine Kosova.

Poseta Visokim Dečanima

Posle ručka koji će u njegovu čast prirediti kosovski predsednik, Bajden će helikopterom otputovati u manastir Visoki Dečani.

Poseta će biti nastavljena obilaskom i govorom pred pripadnicima američkih snaga, koje su deo KFOR-a u bazi Bondstil kod Uroševca.

Američki potpredsedbik na Kosovu se dočekuje kao "veliki prijatelj", a njegova poseta ocenjuje se kao istorijska i kao znak podrške SAD nezavisnosti Kosova.

Učenici osnovnih i srednjih škola u opštinama Priština i Kosovo Polje organizovano su izašli da dočekaju visokog gosta iz SAD, a stanovništvo Prištine se odazvalo pozivu predsednika i premijera da i oni uzmu učešće u proslavi povodom Bajdenove posete.

Policija je u saradnji sa Ambasadom SAD u Prištini i predstavnicima američkog državnog sekretarijata preduzela sve mere da poseta sa bezbednosnog aspekta prođe u najboljem redu.

Svi putevi kojima je prošla kolona vozila sa Bajdenom blokirani su od 9.00, a celokupnom operacijom obezbeđenja , rukovode ljudi iz bezbednosnih službi SAD.

Priština i ostala naselja kroz koja je prošao američki potpredsednik su već juče okićena zastavama SAD i Kosova.

Na trgovima u Prištini su postavljeni panoi sa izrazima dobrodoslice i zahvalnosti SAD i Bajdenu za sve što su uradili za slobodu i nezavisnost Kosova.

Posetom Kosovu Bajden završava kratku balkansku turneju tokom koje je razgovarao sa najvišim državbnim zvaničnicima u Beogradu i Sarajevu.

U Beogradu odblokiran saobraćaj

Saobraćaj na autoputu i njegovim prilazima u Beogradu ponovo je pušten jutros u 8.35, pošto je izvesno vreme bio zatvoren zbog odlaska delegacije potpredsednika SAD Džozefa Bajdena iz Beograda.

U dispečerskom centru Gradskog saobraćajnog preduzeća agenciji Beta rečeno je da su zbog toga u gradu bile velike saobraćajne gužve i kolapsi.

Izvesno vreme je saobraćaj na autoputu i njegovim prilazima bio potpuno zatvoren.

Visoki američki zvaničnik juče se u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrom vojske Draganom Šutanovcem i privrednicima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.