BIH: Stroža kazna za Paravinju

Izvor: B92, 22.Dec.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIH: Stroža kazna za Paravinju

Sarajevo -- Tužilaštvo BIH traži veću kaznu za Dragana Paravinju koji je u julu prvostepeno osuđen na 2 godine i 10 meseci zatvora zbog pokušaja silovanja na Jahorini 2002.

Tužiteljka Zorica Đuđević je pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu navela da je Paravinja i ranije osuđivan za silovanje u Srbiji, ali da izrečene kazne nisu preventivno delovale i sprečile ga da ponovi isto krivično delo. U Hrvatskoj je protiv Paravinje podignuta optužnica za pokušaj silovanja i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ubistvo 17-godišnje Antonije Bilić iz Drniša.

Paravinjina advokatica Milana Borovčanin Bulić zatražila je se presuda poništi, a njen klijent oslobodi, tvrdeći da tokom prvostepenog postupka tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice.

Veće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu će u zakonskom roku od mesec dana doneti odluku povodom žalbi tužilaštva i odbrane.

Paravinja je juče iz šibenskog zatvora dovezen u Istočno Sarajevo.

Izručenje Paravinje traži i Srbija, u kojoj je osuđen na četiri godine zatvora za silovanje.

Paravinja je danas pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu rekao da su presude protiv njega u Srbiji iskonstruisane.

"Što se tiče ranijih presuda u Srbiji, mogu kazati da se radilo o iskonstruiranim presudama zbog kojih sam u Sloveniji pokrenuo postupak za dobivanje azila. Taj sudija je kasnije i sam osuđen na pet godina", kazao je on.

O tome gde će Paravinja biti do izricanja drugostepene presude, odlučiće Ministarstvo pravde BiH.

Prema pisanju medija, on će najverovatnije ostati u BiH do izricanja drugostepene presude ili dok ga Hrvatska ne zatraži u slučaju da se hitno mora naći pred hrvatskim istražnim organima.

Prema nedavno potpisanim međudržavnim sporazumima, moguće je preuzimanje predmeta, tako da bi Paravinja zatvorsku kaznu izrečenu u Istočnom Sarajevu mogao izdržavati i u Hrvatskoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.