BBC: Hrvati ugrožavaju životinjske vrste!

Izvor: S media, 02.Sep.2011, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BBC: Hrvati ugrožavaju životinjske vrste!

Celokupne životinjske vrste mogle bi biti izbrisane sa lica Zemlje zagađenjem i brojnim građevinskim radovima u Hrvatskoj, objavio je u dramatičnoj reportaži britanski BBC.

Zbog zagađenja i brojnih građevinskih radovima u Hrvatskoj, mnoge životinjske vrste mogle bi biti izbrisane s lica Zemlje, objavio je u dramatičnoj reportaži britanski BBC. Takvi poslovi, upozorava novinar, ugrožavaju podzemno prirodno bogatstvo.

Novinaru BBC-a informacije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << o građevinskim radovima koji uništavaju životinjske vrste stare milionima godina iznelo je više hrvatskih biospeleologa predvođenih Janom Bedek, ali i pojedini službenici državnih institucija, koji tvrde da se u podzemnoj mreži speleoloških objekata u podzemlju Hrvatske krije najbogatija podzemna fauna na svetu.

Već je poznato da je Hrvatska s mnoštvom endemskih vrsta u pećinama i jamama poznata širom sveta u naučnim krugovima. Ali, kako upozorava BBC-jev novinar, "Hrvatska se oporavlja od dekada komunizma i razornog rata, sa željom da se razvija. Očekuje se ubrzano pridruživanje EU i Vlada planira niz projekata izgradnje puteva, železnica i hidroelektrana''.

Još se ne zna hoće li biti suđenja Sanaderu

Rudan: Hrvatska nije nezavisna!

Novinar objašnjava kako neki od tih projekata ugrožavaju i prirodno podzemno bogatstvo. Kao primer koristi Vilinu pećinu, koja sadrži i arheološke nalaze, a koja je uključena u neobičnu "hidro-električnu" šemu po kojoj će ta pećina uskoro biti poplavljena, piše Novi list.

Kornelija Pintarić, načelnica Uprave za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture, potvrdila je za BBC da će neke vrlo vredne pećine biti zauvek izgubljene zbog "izgradnje nekih dijelova nacionalne infrastrukture". Njene kolege su upozorile da su izvođači mnogih takvih projekata sad u žurbi da dobiju dozvole pre no što Hrvatska uđe u EU, koja je poznata po vrlo striktnim zakonima očuvanja prirode.

(Danas.hr)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.