Izvor: B92, 23.Avg.2010, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avganistan: Vojnik CG nepovređen

Podgorica -- Ministarstvo odbrane Crne Gore je saopštilo da nije povređen jedan crnogorski oficir koji je bio u jednom konvoju, napadnutom u Avganistanu.

Jedan mađarski vojnik je poginuo, a tri su ranjena u konvoju kontingenta mađarske vojske u u mirovnoj misiji ISAF u Avganistanu, koji su rano jutros napali talibani.

Oficir Vojske Crne Gore (VCG), major Saša Jovanović, bio je u zadnjem delu konvoja koji nije napdnut.

Sa Jovanovićem su razgovarali ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbrane Crne Gore Boro Vučinić i načelnik Generalštaba VCG Dragan Samardžić, piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Jovanović, koji je komandant crnogorskog kontingenta u ISAF-u, obavestio je Vučinića i Samardžića da pripadnici VCG u toj zemlji izvršavaju redovne zadatke.

Crnogorski vojnici obezbeđuju bazu "Panonija" na severu Avganistana, u kojoj je mađarski kontingent. Talibani do sada nisu napadali položaje međunarodnih mirovnih snaga u tom delu Avganistana.

Predstavnici crnogorskog Ministarstva odbrane i VCG su više puta isticali da su crnogorski vojnici u bezbednijem delu Avgtanistana. Predstavnici nekih opozicionih stranaka su tvrdili da je učešće Crnogoraca u ISAF-u veoma rizično, a bilo je i zahteva da se crnogorski odred povuče iz Avganistana.

Prvi crnogorski vojni kontingent, koji je u mirovnu misiju u Avganistanu upućen početkom marta, početkom septembra treba da se vrati u Crnu Goru, a zameniće ga druga jedinica, sa 31 pripadnikom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.