Ašner: Nisam bio član ustaškog pokreta već činovnik?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ašner: Nisam bio član ustaškog pokreta već činovnik?

ZAGREB - Šef ustaške policije Milivoj Ašner, čije izručenje, zbog ratnih zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata na području Požege, u Slavoniji, Hrvatska traži od Austrije, negirao je optužbe, tvrdeći da nikad nije bio član ustaškog pokreta, već samo običan činovnik.

U saopštenju koje je medijima uputio njegov advokat, Ašner tvrdi da je za vreme rata bio samo činovnik u Požeškoj županiji i da nikad nije bio pripadnik neke policijske jedinice ili ustaškog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pokreta.

Na saopštenje je reagovao istoričar Vinfrid Garša iz Dokumentacionog arhiva austrijskog otpora, koji je rekao da odlučujuće pitanje nije da li je neko pripadnik nekog pokreta ili aktivan u tom režimu, već da li je učestvovao u krivičnim delima i dodao da to treba da ispita sud.

Istoričar Alen Budaj otkrio je da je Ašner od maja 1941. do februara 1942. bio šef policije u Požegi, a Centar Simona Vizentala, pozivajući se na Budaja i više od 10 svedoka koji su potvrdili Ašnerovu ulogu, stavio je Ašnera na svoj popis najtraženijih nacističkih ratnih zločinaca. Centar tvrdi da je Ašner kao šef policije u Slavonskoj Požegi učestvovao u progonu i deportacijama stotina Srba, Jevreja i Roma.

Ašner je u razgovoru za austrijski časopis "Profil" 2004. godine i sam izjavio da je samo devet mjeseci nakon obuke postavljen za komandanta policije u Požegi, tvrdeći da su ga ustaše, zato što je u tom svojstvu progonio pripadnike ustaškog pokreta koji su učestvovali u pljačkama, mesecima progonile i zatvarale.

Ašner je nedavno priznao i da je bio lokalni zvaničnik u Požegi, tvdeći da se lojalnim građanima ništa nije dešavalo, a da su nelojalni građani bili deportovani u svoje domovine, a ne trpani u logore jer je to bilo preskupo.

Austrija je dosad odbijala hrvatski zahtev za izručenje jer su sudski eksperti Ašnera proglašavali nesposobnim za ispitivanje i praćenje sudskog postupka. Najnoviji talas interesovanja za Ašnera bio je kad su ga, iako se tvrdilo da je slabo pokretan i lošeg zdravlja, videli kako šeta Klagenfurtom, gde živi, i kako navija za hrvatsku reprezentaciju na fudbalskom prvenstvu EURO 2008.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.