Arsenali sakriveni u bosanskim pećinama?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arsenali sakriveni u bosanskim pećinama?

BIJELJINA - U planinskim područjima opština Konjic i Jablanica, u Federaciji BiH, sakriveni su arsenali oružja zaostalog iz proteklog rata u BiH, saznaje "Fokus" od izvora bliskih bezbednosnim službama BiH.

Isti izvor navodi da posle rata oružje nije vraćeno u kasarne, već su ga sakrili pripadnici AID-a, kao i predstavnici Islamske zajednice.

Utvrđene su lokacije najmanje četiri depoa oružja i to u selima Raotići i Višnjevica Gornja, kod Buturović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Polja, u mestu Poljana i Vučija jazbina na planini Prenj, na suprotnoj strani od ove dve lokacije, tvrde izvori lista.

Hiljade razornih mina

List navodi da je oružje zacementirano i kamuflirano u pećinama, te da bi u slučaju izbijanja novog oružanog sukoba, moglo da bude upotrebljeno.

Prema istom izvoru, u skladištima se nalazi lako i srednje pešadijsko naoružanje, 5 hiljada mina kalibra 120 milimetara potpuno identične onima pronađenim u Mostaru, te "strela 2M", "stingeri", različite mine i izvestan broj minobacača.

"Naređenje za sakrivanje oružja izdao je Safet Ćibo, osumnjičen za ratne zločine u opštinama Konjic i Prozor i Dževad Mlaćo, ratni lider SDA za srednju Bosnu koja je potpuno bezbednosno neistražena", rekao je izvor "Fokusa".

U bezbednosnim krugovima navode i da postoje informacije da se 2 hiljade mina, za kojima se još traga, nalazi u atomskim skloništima na području Istočnog Mostara. Ova lokacija udaljena je svega 50 metara od mostarske Fabrike duvana u kojoj je prethodno pronađeno 9 hiljada FUGAS mina kalibra 120 milimetara.

I dalje na zadatku

Na još nekoliko lokacija u Istočnom Mostaru nalaze se skladišta sa nekoliko stotina kilograma baruta i eksploziva, ali bezbednjaci još pokušavaju da utvrde gde su ta skloništa.

"Za organizaciju skrivanja oružja zaduženi su bivši agenti AID i predstavnici Islamske zajednice, koji i danas imaju zadatak da čuvaju ove lokacije i otvore ih u slučaju rata u BiH", upozorava izvor "Fokusa".

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz nedavno je izjavio da se Bošnjaci u BiH tajno naoružavaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.