Arapi u Bijeloj

Izvor: Politika, 26.Dec.2008, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arapi u Bijeloj

Jedini ponuđač na završenom trećem tenderu za kupovinu 61 odsto akcija brodogradilišta je kompanija Abu Dabi

Herceg Novi Jadransko brodogradilište u Bijeloj trebalo bi da se u bliskoj budućnosti počne baviti gradnjom i remontom megajahti. Jedini ponuđač na završenom trećem tenderu za kupovinu 61 odsto akcija brodogradilišta je kompanija Abu Dabi. Njeni su vlasnici, prema crnogorskim izvorima, kraljevska porodica Al Nahijan. Porodica Al >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Nahijan vlada jednim od sedam arapskih emirata, imaju veliki bankarski kapital i kompanije različitih delatnosti.

Pored interesovanja za gradnju u Ulcinju, na Velikoj plaži i Adi Bojani, gradnje u Podgorici, arapska kraljevska porodica bi da se na crnogorskom primorju bavi brodograditeljstvom. Porodica Al Nahijan poznata je i kao vlasnik brodograditeljske firme koja se bavi izgradnjom i remontom trgovačkih i vojnih brodova. Jadransko brodogradilište upravo vapi za osavremenjavanjem, a uprava i crnogorska vlada izjašnjavali su se da bi okretanje ka brodograditeljstvu i remontu megajahti bio poželjan nastavak rada osam decenija stare firme.

Da se na teritoriji Herceg Novog zaista planira razvoj nautičkog turizma i onoga što je za njega vezano, kao što je brodograditeljstvo luksuznih jahti potvrđuje i ovih dana poziv crnogorske vlade ulagačima za zakup kompleksa zemljišta u Njivicama na kome je planirana gradnja luksuznih hotela i marine sa 40 vezova. Površina kompleksa uz more je pet hektara, a on je udaljen oko dva kilometra od gradske hercegnovske luke, a od središta Igala 1,8 kilometara. Nedaleko od kompleksa koji se nudi u zakup koji će moći da se produži je Rt kobila, čiji je vlasnik Atlas grupa. Kompanija je platila građevinsku dozvolu za gradnju hotelsko turističkog kompleksa sa apartmanima, marinom i raznih drugim sadržajima, ali gradnja još nije počela. Nije nemoguće da se njihovi arapski partneri ne jave na konkurs koji traje do devetog marta.

-----------------------------------------------------------

Rekordna godina

Jadransko brodogradilište 2008. godinu završava kao rekordnu, izjavio je juče direktor Stanko Zloković. On je kazao da je u 2008. remontovano 77 brodova i da je prihod firme premašio 25 miliona evra. Prosečna zarada za proteklih 11 meseci bila je 850 evra. Zloković je istakao da su sve obaveze prema partnerima, dobavljačima i zaposlenima izvršene. Počela je izgradnja stanova za 77 zaposlenih po povoljnim kreditnim uslovima.

A. G.

[objavljeno: 27/12/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Abu Dabi mar nudi cetiri miliona evra za brodogradiliste

Izvor: Economy.rs, 27.Dec.2008, 01:37

Za kupovinu 61,57 odsto akcija Jadranskog brodogradilista iz Bijele kompanija Abu Dabi mar je ponudila cetiri miliona evra i jos 22 miliona za investicije, saopsteno je iz Agencije za prestrukturiranje privrede.

Nastavak na Economy.rs...

Arapi hoće da kupe crnogorsko brodogradilište

Izvor: Capital.ba, 27.Dec.2008

PODGORICA, Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 'Abu Dabi Mar' ponudila je četiri miliona evra za većinski paket akcija Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj i 22 miliona za petogodišnji investicioni program, saopšteno je iz crnogorske Tenderske komisije. U saopštenju se navodi da će Komisija...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.