Izvor: B92, 15.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antivladin protest u Budimpešti

Budimpešta -- U Budimpešti je danas održan antivladin protest, povodom godišnjice od kada je premijer te zemlje priznao da je lagao.

Naime, pre godinu dana je objavljeno da je premijer Ferenc Djurčanj priznao da je lagao kako bi njegova stranka pobedila na parlamentarnim izborima 2006. Učesnici, kojih je bilo znatno manje nego prošle godine, tražili su ostavku socijalističkog premijera, posle njegove izjave da će nastaviti sa ekonomskim reformama.

Demonstranti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su se pre godinu dana okupili na trgu ispred parlamenta, izabrali su sada drugu lokalciju, u centru Budimpešte, a grupa pristalica glavne opozicione Fides partije protestovala je ispred predsedničke palate.

Prema madjarskoj novinskoj agenciji MTI, oko 600 ljudi učestvovalo je na prvom skupu, na kojem je protestantski sveštenik Lorant Hededuš, nazvao premijera Djurčanja "sociopatskom životinjom", dok se na drugom okupilo oko 3.000 ljudi.

Antivladine grupe okupile su se na godišnjicu objavljivanja magnetofonskog snimka, na kojem Djurčanj priznaje da je "danju i noću" lagao o ogromnom budžetskom deficitu zemlje, kako bi pobedio na izborima 2006.

Ovaj dogadjaj izazvao je višenedeljne proteste u kojima je povredjeno nekoliko stotina ljudi, podsetio je Rojters.

Lider prošlogodišnjih protesta Karolj Feber rekao je danas da će "vlada biti smenjena putem pasivnog otpora."

S druge strane, Djurčanj, koga podržava Socijalistička partija, rekao je pred nekoliko hiljada svojih pristalica, da će "sprovesti šire reforme, umesto da ih povuče."

"Imamo snage da se borimo za red i slobodu, nećemo biti slabići ni kukavice," dodao je on.

Djurčanj je juče agenciji Rojters rekao da ima podršku svoje partije u nameri da sprovede dodatne ekonomske reforme, posto je 2006. preduzeo korake protiv velikog budžetskog deficita.

Ekonomske reforme podelile su zemlju, a protivnici ovih mera koje uključuju porast cena struje i plaćanje lekarskih poseta i medicinske nege, planiraju da narednih dana održe seriju antivladinih protesta.

Policija, koja je prošle godine bila optužena za preterano nasilje nad demonstrantima, saopštila je da je sposobna da spreči potencijalne nerede.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.