Antifašisti podržali Mesića

Izvor: B92, 18.Avg.2009, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antifašisti podržali Mesića

Zagreb -- Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske podržao stav predsednika Stjepana Mesića da se iz državnih ustanova uklone raspeća kao simbol katolika.

SABA u saopštenju napominje da u svom članstvu ima pripadnike raznih veroispovesti - rimokatolika, pravoslavaca, muslimana, Jevreja i drugih i da su njihovi međusobni odnosi s tim u vezi "tolerantni i nesporni".

"No, u dubokom pamćenju su događanja koja su neposredno povezana s raspećem u vidu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakletve u ustaškom pokretu. Zakletva je obavljana pod ustaškim znakom 'U' iznad kojega je bilo raspeće, a ispod njega bomba i kama. To pokazuje svojevrsnu simbiozu države i Crkve, što je neprimereno i može se reći da je vera zloupotrebljavana", piše u saopštenju SABA.

Ova organizacija navodi da se može govoriti i o "neprimerenosti simbioze" Crkve i države iz dva razloga.

Jedan je kršenje Ustava, koji nalaže jednakost religija, a drugi je "uticaj većinske rimokatoličke vere na državu koja se ne manifestuje samo u postavljanju raspeća u javnim ustanovama, nego i u neprimerenim posledicama (Zakon o neradnoj nedelji, Zakon o potpomognutoj oplodnji, suprostavljanje abortusu i drugo) te u nejednakom tretiranju žrtava ustaških zločina u odnosu na tzv. 'komunističke zločine'", ocenila je SABA.

Stjepan Mesić je početkom prošle sedmice javno zatražio od svih državnih i javnih institucija, policijskih stanica i kasarni da iz kancelarija uklone raspeća i verske simbole, kojima, kako je objasnio, nije mesto u sekularnoj državi kakva je Hrvatska.

Mesić je već godinama "na ratnoj nozi" sa katoličkom crkvom u Hrvatskoj, kojoj prebacuje da se preterano meša u politiku, ali i činjenicu da u svojim redovima ima previše sveštenika koji sa oltara otvoreno promovišu ekstremno desne političke stavove.

Crkva pak Mesiću neprestano prigovara zbog njegovih otvorenih antifašističkih izjava, oštre osude ustaškog režima bivše NDH i ustaških zločina, zalaganja za kažnjavanje ratnih zločina bez obzira na to s koje strane oni dolazili, kao i zbog njegovog odbijanja da u svojstvu šefa države poseti Blajburško polje kao simbol stradanja gubitničke strane iz Drugog svetskog rata.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Antifašisti podržali Mesića

Izvor: RTS, 18.Avg.2009

Stav predsednika Mesića da se iz kasarni i državnih ustanova uklone raspeća kao simbol katoličke vere, podržao je Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. ..Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) podržao je stav predsednika Stjepana Mesića da se iz kasarni...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.