Anonimni heroji ohridskog brodoloma

Izvor: Politika, Tanjug, 08.Sep.2009, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anonimni heroji ohridskog brodoloma

Među pedesetak turista, ronilaca i policajaca koji su učestvovali u spasavanju bugarskih turista posle brodoloma „Ilindena” na Ohridu sa divljenjem se priča o nepoznatoj srpskoj doktorki koja je sigurne smrti spasla sedmoro davljenika

Od našeg dopisnika

Skoplje – Tragedija koja je u subotu zadesila bugarske turiste na Ohridskom jezeru, a u kojoj se udavilo petnaestoro ljudi, i dalje je tema dana makedonskih medija i ovdašnje javnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Još se ispituju uzroci nesreće, a ekipa stručnjaka iz Makedonije, Bugarske i Hrvatske danas i sutra će pokušati da utvrdi uzroke potonuća broda „Ilinden” i staviti tačku na mnoštvo kontroverznih informacija kojima je propraćena ova velika tragedija.

U senci traženja odgovora na ova i druga organizaciono-tehnička pitanja ostali su mnogobrojni spasioci, mahom gosti iz autokampa Elešac i turisti sa brodova „Aleksandrija” i „Kristina” koji su među prvima pritekli u pomoć brodolomnicima sa „Ilindena”.

Gordana Ručevska iz Kočana, Đorđi Kostovski i Branislav Kodrić iz Skoplja, Aleksandar Mojsovski iz Tetova proglašeni su herojima ohridske tragedije. Ruvčevska se sa svojim suprugom i gliserom slučajno zatekla na mestu nesreće i zahvaljujući njihovoj prisebnosti iz vode je, dva minuta posle nesreće, izvađeno troje bugarskih državljana koji su bili neplivači.

Đorđe, Branislav i Aleksandar takođe su bili neumorni u izvlačenju panikom paralisanih davljenika. Njih trojica su iz hladne vode jezera spasli petnaestoro brodolomnika, mahom starijih osoba.

Hrabri Đorđe Kostovski, mladi Skopljanac koji studira u Bugarskoj, mnogobrojnim novinarima koji su se ovog vikenda sjatili u Ohridu sa neskrivenim divljenjem govorio je o srpskoj doktorki sa broda „Aleksandrija” koja je takođe nesebično pritekla u pomoć davljenicima.

– Još sam pod utiskom onoga što je uradila ta doktorka iz Srbije, koja je bila na „Aleksandriji”. Svojim očima sam gledao kako je sedmoro davljenika vratila iz mrtvih. Ta gospođa je prosto letela iz čamca u čamac i oživljavala ljude koji nisu davali nikakve znake života – ispričao je Kostovski reporterima skopskog „Dnevnika”.

Sva nastojanja „Politikinog” izveštača da sazna identitet hrabre doktorke ostala su bez rezultata. Ljudi su je upamtili i sigurno je da će je još dugo pamtiti zbog hrabrosti, stručnosti i nesebičnosti, ali u panici koja je bila glavno obeležje ohridske tragedije, niko se nije setio da je pita za ime.

– Nemam reči kojima bih opisao ono što je uradila ta gospođa. Kad smo nekoliko minuta posle nesreće stigli na lice mesta, jedna od putnica je samo rekla da je lekar i sve posle toga je za priču i prepričavanje – priča nam u telefonskom razgovoru kapetan broda „Aleksandrija” Zoran Gilevski.

Doktorka je ostala u čamcu sa onima koji su bili u najtežem stanju i bila sa njima sve do ohridske bolnice. Htela je da bude sigurna da su zaista spaseni, rekao nam je Gilevski, koji je naglasio i da je među spasiocima bila i druga lekarka iz Srbije, koja je bila na brodu „Kristina” i koja je takođe bila junak među onima koji su pritekli u pomoć bugarskim turistima u tragediji na Ohridu.

--------------------------------------------------------------------------

Nevreme odlaže vađenje broda potonulog na Ohridu

Ohrid – Vađenje turističkog broda „Ilinden”, koji je u subotu potonuo na Ohridskom jezeru, zbog lošeg vremena neće najverovatnije početi do srede, javila je juče makedonska agencija MIA, pozivajući se na izjave zvaničnika, a prenosi Tanjug.

U međuvremenu će biti obavljena dodatna snimanja i pripreme za vađenje broda, na čemu je angažovana mešovita makedonsko-bugarska komisija koja želi da se „Ilinden” izvadi bez oštećenja.

Tek nakon izvlačenja broda utvrdiće se pravi uzrok ove nesreće.

Mile Radenković

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.