Izvor: B92, 03.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amonijak uzrok pomora ribe

Užice -- U reci Skrapež, gde je pre četiri dana došlo do pomora ribe, otkriveno je povećanje amonijaka koje je izazvalo taj ekološki incident.

Inspektor Dušan Cvijović nije isključio mogućnost da je među potencijalnim zagađivačima i preduzeće "Vidovdan", koje se bez ikakvih dozvola nadležnih organa bavi cinkovanjem građevinske limarije.

Mada u ispitivanom uzorku vode nisu pronađeni metali, Cvijović je rekao da to preduzeće u procesu rada koristi razne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hemikalije, a otpadne vode bez ikakvog prečišćavanja pušta u kanalizacionu mrežu.

Do trovanja ribe došlo je na mestu gde se u reku uliva kanalizacija iz obližnjeg naselja na koju su priključeni stambeni objekti, samostalne zanatske i ugostiteljske radnje, a uz sve to vodostaj reke u vreme incidenta bio je izuzetno nizak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.