Amfilohije se nada da neće biti protesta

Izvor: B92, 14.Dec.2019, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije se nada da neće biti protesta

Mitropolit Crnogorsko primorski SPC, Amfilohije izjavio je da se nada da na crkvenom saboru u Nikšiću 21. decembra neće biti nikakvih protesta.

Rekao je i da Crkva ima pravo da organizuje litiju s moštima Svetog Vasilija Ostroškog.

"Mi ne iniciramo proteste, mi molimo vlast da shvate ozbiljnost ove teme i da se odreknu nasleđa koje su primili od prethodnika", rekao je Amfilohije na konferenciji za novinare na kojoj je bio i episkog budimljansko nikšićki Joanikije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Amfilohije ;je rekao da se "svuda u svetu organizuju litije s moštima svetaca" i rekao da su "mošti Sv. Vasilija iznošene u ona zla i opaka vremena..., pa su iznošene i 1996. posle bratoubilačke nesreće u Bosni".

Na sabor u Nikšiću su pozvani svi, rekao je Amfilohije i dodao: "pa i oni koji se ljute na mitropolita i episkopa budimljansko-nikšićkog".

To će biti, nastavio je on, "sabor mira i pomirenja, bratske sloge i zajedništva".

Amfilohije ;je ocenio da predstavnici vlasti "imaju pravo da budu kumrovački đaci", ali da nemaju pravo da se "tako ponašaju prema crkvi". "Ni onaj koji je rođen u Kumrovcu tako se nije ponašao", dodao je on.

DPS je saopštila da je najava Amfilohija da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog biti izložene u Nikšiću "nezapamćen čin koji pokazuje da za njega nema svetinja", da on "sve koristi za sopstvenu promociju", i da to "zaslužuje samo prezir vernika".

Govoreći o Zakonu o slobodi veroispovesti, Amfilohije je kazao da prvo treba izvršiti "restituciju onoga što su komunisti oteli od Crkve".

"Veliki deo crkvene imovine i drugih hramova danas se privatizuje. Treba da se vrati ono što je oduzeto, pa da se donese jedan normalni, evropski zakon", rekao je Amfilohije.

Vlada Crne Gore usvojila je Predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji predviđa da sve verske zajednice moraju dokazati da su pre 1918. bile vlasnice crkvene imovine, inače će im biti oduzeta. Tom predlogu oštro se protivi Srpska pravoslavna crkva.

Amfilohije je kazao da će učestvovati u postupcima utvrđivanja crkvene imovine na sudu. "Neka mi nađu jedan jedini dokumenat iz vremena kralja Nikole (o objektu) koji je pripadao državi. Samo je jedna bolnička kapela na Cetinju pripadala državi", rekao je on.

Episkog budimljansko nikšićki Joanikije je izjavio da se SPC ne bori protiv vlasti, nego protiv "bezakonja".

"Namera zakona je vrlo zlokobna. Ne samo da se još jednom otmu hramovi i opljačka imovina, nego je ovo smišljen udar na našu veru, da se ona u odnosu na druge ponizi", rekao je on.

Joanikije je bio u društvu nikšićkog biznismena Miodraga Dake Davidovića, kada je Davidović ranjen u Beogradu, ali ga novinari danas nisu pitali o tome jer im je na početku bilo rečeno da mogu da pitaju samo o temi konferencije za štampu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.