Amfilohije: Moja molba da se svi zajedno potrudimo - da se prekinu deobe i sukobljavanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2020, 15:46

Amfilohije: Moja molba da se svi zajedno potrudimo - da se prekinu deobe i sukobljavanja

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije pozvao je danas sve u Crnoj Gori na mir i oslobađanje vladike Joanikija, sveštenika i građana.

"Ako neko treba za nešto da odgovara, onda sam to ja", kazao je Amfilohije, dodajući da poziv na mir ne upućuje prvi put, te da je MCP računala da će pohapšeni biti oslobođeni, ali se to nije dogodilo.

Amfilohije je rekao i da je to bio razlog za sinoćnje nerede, jer, kaže, nisu ispoštovali zahtev da se oslobode uhapšeni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
U sinoćnjim nemirima, dodao je, stradali su vernici, deca su prebijana u Pljevljima i u isto vreme čuvari reda, što je "tragično za sve nas, tragično za Crnu Goru, tragično pred svetom i Evropom".

"Vratimo se jedni drugima u ljubavi, bez obzira kakvih opredeljenja bili u Crnoj Gori: vjerskih, nacionalnih, političkih i drugih", poručio je mitropolit.

Poručio je i zamolio vlast da hitno oslobode nevinog episkopa Joanikija i njegove sveštenike koji su u zatvoru i da se prekinu deobe i sukobljavanja koja su, kako kaže, u Crnoj Gori prisutna ne od juče nego još od vremena Svetog Petra Cetinjskog, a naročito nakon 1945. godine, od vremena onog savremenog bratoubilaštva i bogoubilaštva.

U poruci objavljenoj na portalu Mitropolije Amfilohije je pozvao vlast u Crnoj Gori da prestane da zloupotrebljava samu sebe i organe vlasti protiv naroda, narod je zamolio da svojim ponašanjem ne izaziva vlast nego da se" zajednički svi potrudimo."

"To je moja molba, da ne kažem i moj zahtev i potreba", poručio je mitropolit.

Narodu je poručio i da je Crkva bila i ostala sa njim, a za litije, koje, kako je primetio, neki proglašavaju političkim, rekao je da nemaju veze s politikanstvom, već su to "litije naroda koji se dogodio, koji se vratio i hoće da se vrati životu Svetoga Petra i moštima Svetoga Vasilija Ostroškoga…"

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Amfilohije: Molim sve da sačuvamo mir, ako treba nekome da se sudi neka to budem ja

Izvor: RTS, 14.Maj.2020

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je na povratak bratskoj slozi. Uz zahtev za oslobađanje episkopa Joanikija i sveštenika, poručio je da uhapse njega i da, ako je kriv, sude njemu. . Mitropolit Amfilohije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.