Izvor: B92, 11.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasada SCG: "Ne" za BG-dopisnike

Ljubljana -- Ministar spoljnih poslova CG boravi u poseti Sloveniji, ali dopisnicima beogradskih medija nije dozvoljeno da prate tu posetu.

Miodrag Vlahović je izjavio da će zvanični razgovori vlasti i opozicije u Podgorici početi 16. januara, a da će referendum o samostalnosti biti održan najverovatnije u aprilu. Dopisnicima Bete i B92 bilo je onemogućeno da prisustvuju konferenciji za medije, pa prenosimo izveštaj slovenačke novinske agencije STA.

Vlahović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se u Ljubljani sreo sa šefom slovenačke diplomatije Dimitrijem Rupelom, predsednikom Odbora Skupštine Slovenije za spoljne poslove Jožetom Jerovšekom, a susret s predsednikom Slovenije Janezom Drnovšekom odložen je za danas zbog Drnovškove prezauzetosti.

Vlahović je na konferenciji za medije, održanoj u Ambasadi Srbije i Crne Gore, slovenačkim novinarima rekao i da se Podgorica ne boji mogućih teških posledica s kojima su se tokom osamostaljivanja suočile neke druge republike SFRJ i da je Crna Gora jedino društvo na Balkanu u kom su multietnička i multikonfesionalna većina za nezavisnost.

Vlahović je, kako prenosi slovenačka novinska agencija STA, rekao da Crna Gora želi da očuva dobre odnose i saradnju sa Srbijom, ali u odnosu ravnopravnih partnera, što može biti samo kao nezavisna država.

Na pitanje kako bi samostalnost Crne Gore mogla uticati na pitanje Kosova, Vlahović je rekao da se tu radi o dva različita problema i da Crna Gora neće učestvovati na pregovorima o statusu Kosova, ali da je zainteresovana da ti pregovori budu završeni uspešno i što pre i da budu zaštićena prava svih nacionalnih manjina.

Vlahović je izjavio i da Crna Gora u Sloveniji vidi strateškog partnera jer su najuspešnije privatizacije u Crnoj Gori vezane upravo za slovenačka preduzeća i slovenačko znanje, a da će jedna od prvih posledica novog državnog statusa Crne Gore biti veća mogućnost za investicije, manje rizika i prepreka, javlja STA.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.