Ambasada SAD u Crnoj Gori pozvala sve strane na dijalog i suzdržanost

Izvor: VOA, 06.Feb.2020, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasada SAD u Crnoj Gori pozvala sve strane na dijalog i suzdržanost

Američka ambasada u Crnoj Gori pozvala je u četvrtak "sve strane da se uključe u konstruktivni dijalog o zakonu o vjerskim slobodama", a "sve aktere da pokažu suzdržanost i izbjegnu bilo kakvu eskalaciju nasilja ili nasilne akte". "Sjedinjene Države snažno podržavaju temeljne slobode poput slobode govora, udruživanja, okupljanja i prava pojedinaca da mirno uživaju slobodu vjeroispovijesti i uvjerenja", navodi se u saopštenju na vebsajtu američke ambasade. Ambasada je istakla da takođe poštuje "prava svih suverenih zemalja da donose i primjenjuju zakone u skladu sa demokratskim normama i bez stranog uplitanja". "U nastojanju da u potpunosti razumijemo pitanja važna za građane Crne Gore, službenici Američke ambasade redovno se sastaju sa pojedincima iz svih djelova društva, uključujući civilno društvo i vjerske zajednice", kažu u ambasadi. U saopštenju se navodi da "kao prijatelji, partneri i saveznici, Sjedinjene Države snažno podržavaju evroatlantske težnje Crne Gore i posvećene su njenoj dugoročnoj bezbjednosti i prosperitetu".  Uprava policije (UP) je saopštila da je direktor UP Veselin Veljović danas održao sastanak sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske, na kojem su dogovorene zajedničke obaveze i odgovornosti povodom javnih okupljanja – litija koje se organizuju zbog neslaganja sa usvojenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti. "Prepoznata odgovornost se odnosi na mir i bezbjednost svih građana", kažu u policiji i najavljuju da će u narednom periodu obezbjeđivati sve skupove prijavljene u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i utvrđenim okolnostima. Policija je, kako navodi UP, predočila Mitropoliji svoj stav da ubuduće ne može obezbjeđivati kretanja građana duž magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva zbog bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, ali i da se "to ne odnosi na definisane i prijavljene trase gradskih linija". Večeras se nastavljaju litije na kojima već nedjeljama desetine hiljada pravoslavnih vjernika šetaju u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji SPC smatra diskriminatorskim.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Damjanović za Glas Amerike: Dijalog MCP i Vlade Crne Gore nema alternativu

Izvor: VOA, 06.Feb.2020

Dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovesti između crkvenih velikodostojnika iz Mitropolije crnogorsko-primorske i Vlade Crne Gore nema alternativu, a pokušaj nacionalizacije crkvene imovine u Crnoj Gori je neprihvatljiv, rekao je u intervjuu Glasu Amerike predsjednik posebnog kluba poslanika u Skupštini...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.