Ambasada SAD obeležava 75. godišnjicu Operacije Halijard

Izvor: VOA, 12.Sep.2019, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasada SAD obeležava 75. godišnjicu Operacije Halijard

Ambasada SAD i Fondacija Halijard će obeležiti 75. godišnjicu Operacije Halijard sa dva događaja koji će biti organizovani u Beogradu i Pranjanima, opština Gornji Milanovac, kako je najavila ambasada u saopštenju. Ambasador Kajl Skot otvoriti će izložbu „75. godišnjica spasilačke Misije Halijard“ u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković u petak, 13. septembra, u Beogradu.  Izložba sadrži reprodukcije autentičnih fotografija i dokumenata iz Drugog svetskog rata i  biće biti otvorena za javnost do 27. septembra. U nedelju, 15. septembra, ambasador SAD će zajedno sa zvaničnicima Srbije i predstavnicima drugih savezničkih zemalja koje su uzele učešće u Operaciji Halijard obeležiti godišnjicu spasilačke misije u Pranjanina, opština Gornji Milanovac. Obeležavanje će početi polaganjem venaca i obraćanjem zvaničnika, a nastaviće se službom u lokalnoj crkvi, prijemom u Osnovnoj školi „Ivo Andrić“ u Pranjanima i koncertom orkestra Ratnog vazduhoplovstva SAD u Evropi. Operacija Halijard je bila najveća operacija spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca ikada.  Spašavanje je organizovano od avgusta do decembra 1944. godine sa pista napravljenih u ruralnim delovima okupirane Srbije.  Preko 500 vazduhoplovaca je evakuisano iz Pranjana zahvaljujući nesebičnoj podršci srpskog naroda koji se brinuo o vazduhoplovcima i izgradio pistu kako bi omogućio njihovo spasavanje. Potomci nekoliko spasenih američkih vazduhoplovaca će doputovati u svoju prvu posetu Srbiji kako bi se upoznali sa potomcima porodica koje su spasile njihove očeve, i učestvovali na obeležavanju godišnjice.  Takodje, nekoliko visoko rangiranih vojnih zvaničnika SAD će učestvovati u dogadjajima da bi odali poštu nasledju hrabrih srpskih porodica.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Obeležavanje 75 godina od Operacije Halijard

Izvor: B92, 12.Sep.2019

Beograd -- Ambasada SAD i Fondacija Halijard će obeležiti 75. godišnjicu Operacije Halijard sa dva događaja...Događaji će biti organizovani u Beogradu i Pranjanima, u opštini Gornji Milanovac...Kako je saopšteno iz Ambasade SAD u Beogradu, u petak 13. septembra, ambasador Kajl Skot će otvoriti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.