Amandmanima na ustav - Banjaluka glavni grad Republike Srpske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amandmanima na ustav - Banjaluka glavni grad Republike Srpske

BANJALUKA - Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske danas će na redovnoj sednici razmatrati amandmane na ustav RS, na osnovu kojih će Banjaluka konačno postati glavni grad ovog entiteta, umesto Sarajeva kako je to do sada bilo po Ustavu RS.

Poslanici će se izjasniti i o amandmanu kojim će se precizno regulisati pitanje prenosa nadležnosti s entitetskog na državni nivo, a ugradiće se i amandman na osnovu koga RS može uspostavljati specijalne i paralelene veze sa susednim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << državama umesto samo sa SRJ, kako je to bilo do sada u njenom ustavu.

Ustavnim amandmanima Ustav RS treba da se usaglasi sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda radi eliminisanja diskriminacije svake vrste i ukidanje smrtne kazne.

Poslanici bošnjačkih stranaka, SDA i SBiH, su najavili da neće učestvovati u raspravi o predloženim amandmanima na Ustav RS, jer su za njih sporni amandmani kojima se reguliše da RS, kao entitet, ima glavni grad i prenos nadležnosti s entitetskog na državni nivo.

Poslanici će se, takođe, upoznati i sa informacijom o saradnji nadležnih organa RS o saradnji s Hagom u kojoj je navedeno da je policija RS u poslednjem tromesečju prošle godine kontrolisala više lica, koji su osumnjičeni da su učestvovali u skrivanju ratnog komandanta VRS generala Ratka Mladića, koga traži Haški tribunal.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.