Izvor: B92, 12.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Altima u Ljubljani: Bez para Srba

Ljubljana -- Predstavnici britanskog fonda Altima partners došli u Ljubljanu i negirali svaku vezu sa srpskim ili ruskim kapitalom.

Predstavnici britanskog fonda Altima partners, koji je svojom ponudom za kupovinu 24,99 odsto deonica Merkatora uneo pometnju u priču o tome kako srpski privrednici preuzimaju Merkator, juče su posetili Ljubljanu i u Ambasadi Velike Britanije predstavili svoj pogled na kupovanje deonica Merkatora, prenose slovenački elektronski mediji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Predstavnik i suvlasnik fonda Altima Radenko Milaković tvrdi da u tom fondu nema ni srpskog ni ruskog kapitala i negira bilo kakvu vezu sa srpskim preduzećem Delta ili bivšim predsednikom uprave Merkatora Zoranom Jankovićem. Mark Foster Braun, iz fonda Altima, rekao je i da je 70 odsto njihovih investitora iz SAD i da u tom fondu nema ulagača iz SFRJ ili Rusije, demantujući time priče koje su proteklih dana kolale Slovenijom da iza tog britanskog fonda stoje drugi igrači.

Predstavnici Altime izjavili su i da su taj fond ustanovili nekadašnji službenici Dojče banke, da ga nadziru Britanci, a Mark Donegan iz Altime je dodao i da je fond na Kajmanskim ostrvima registrovan isključivo zbog poreza. "Altima u Merkatoru ima dugoročne interese i smatraće za uspeh ako kupi 24,99 odsto deonica tog preduzeća, posle čega bi bila spremna da se kao veliki deoničar sastane s većinskim vlasnicima Merkatora - Pivovarnom Laško i Istrabenzom. Altima ostaje pri ponuđenoj ceni od 170 evra za deonicu Merkatora i nema nameru da podigne cenu", izjavili su njeni predstavnici u Ljubljani.

Cena Merkatorovih deonica i jučeje nastavila pad na Ljubljanskoj berzi, za 2,39 odsto, pa je poslednja cena po kojoj su sklapani poslovi bila 173 evra, dok je najviša cena koju su postigle deonice Merkatora prošle sedmice bila 187 evra. Pala je i cena deonica većinskih vlasnika Merkatora, Pivovarne Laško i Istrabenza, što je izazvalo dan depresije na Ljubljanskoj berzi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.