Većina je rekla mišljenje - Doviđenja za predsednika Albanije?

Izvor: B92, 09.Jun.2021, 14:33

Većina je rekla mišljenje - "Doviđenja" za predsednika Albanije?

Tirana -- Albanski parlament većinom glasova izglasao je danas razrešenje predsednika Albanije Iljira Mete, prenosi portal Reporteri.

Tim postupkom utrt je put ka otvaranju procesa pred Ustavnim sudom, koji bi trebalo da donese konačnu odluku o sudbini šefa države.

U glasanju je učestvovalo 115 poslanika, jer je od 122 poslanika njih sedam bilo odsutno, te je 105 glasalo za razrešenje, sedam je bilo protiv i tri uzdržana.

Ranije je Parlament sa 104 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glasa za razrešenje, sedam protiv toga, dva uzdržana i jednim nevažećim glasanjem odobrio konačni izveštaj Anketne komisije.

U svom govoru tokom predstavljanja nalaza istrage, šef ove komisije Aljket Hiseni rekao je da je predsednik svojom aktivnošću počinio nekoliko ozbiljnih kršenja Ustava, ozbiljno kršeći princip suvereniteta naroda.

Odluka Skupštine sada mora da ide na razmatranje u Ustavni sud, gde je potrebno najmanje pet glasova kako bi Meta bio smenjen sa mesta šefa države.

Ranije danas albanski premijer Edi Rama zatražio je od poslanika u parlamentu da glasaju za razrešenje predsednika države Iljira Mete, navodeći da je to volja naroda i da mora bez odlaganja da se ispuni.

On je u obraćanju poslanicima rekao da je Meta osramotio Albaniju u odnosima sa SAD i međunarodnim predstavnicima, prenosi portal Egzit.

"Meta ne može da ima visok status koji mu je dao parlament. Meta je završio posao. Neka se parlament izjasni glasanjem", rekao je Rama.

On je ponovio da je Meta prekršio Ustav i izdao misiju predsednika.

"Meta je urušio instituciju garancije nacionalnog jedinstva, prekoračio granicu vitalne podele vlasti u našoj parlamentarnoj demokratiji", ocenio je Rama i dodao da je Meta pravno i moralno naneo štetu Albaniji.

Albansko predsedništvo saopštilo je danas da je odluka parlamenta da izglasa nepoverenje predsedniku države Iljiru Meti nelegalna i neustavna.

"Nulta zabrinutost zbog protivustavne i smešne odluke monističke parlamentarne deponije", navodi se u saopštenju Predsedništva, prenosi portal Egzit.

U saopštenju se navodi i da je premijer Edi Rama "trgovac sa granicama Albanije i Kosova, partner i vazal oligarha, mafija, pljačkaš glasova, novca i imovine Albanaca".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Albanija na korak do "impičmenta" Iljira Mete

Izvor: RTS, 09.Jun.2021

Ukupno 105 poslanika albanskog parlamenta podržalo je opoziv predsednika Iljira Mete zbog serije zloupotreba tokom nedavnih parlamentarnih izbora. Ostaje da opoziv potvrdi albanski Ustavni sud. . Vladajućim socijalistima Edija Rame bila su potrebna 94 glasa kako bi u parlamentu...

Nastavak na RTS...

Albanski parlament glasao za opoziv predsednika države

Izvor: Radio 021, 09.Jun.2021

Albanski parlament glasao je danas za opoziv predsednika Iljira Mete, optuženog da je prekršio Ustav učešćem u kampanji za parlamentarne izbore održane u aprilu, dok je trebalo da bude neutralan.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.