Albanija pokušava da zaustavi izručenje Ismaila Morine Srbiji

Izvor: RTS, 06.Sep.2017, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija pokušava da zaustavi izručenje Ismaila Morine Srbiji

Albanski predsednik Ilir Meta razgovarao je u Tirani sa hrvatskom ambasadorkom Sanjom Bojas Juragom o odluci Vrhovnog suda Hrvatske da odobri izručenje Ismaila Morine Srbiji, prenose albanski mediji. Sastanak usledio svega dan pošto je hrvatski sud odbacio žalbu Morine.
Ilir Meta je hrvatskoj ambasadorki "preneo sumnje da će Morina u Srbiji imati objektivno i fer suđenje", piše dnevnik Šekuli, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << navodeći da je susret predsednika Albanije i Sanje Bojas Jurage bio prvi potez Tirane posle odluke Vrhovnog suda Hrvatske.

Meta je, kako prenose mediji u Albaniji, rekao i da "postoji strah za bezbednost" Ismaila Morine u zatvoru u Srbiji.
Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović rekla je ranije u sredu da nisu tačne spekulacije koje su se vodile u medijima da suđenje albanskom državljaninu Ismailu Morini neće biti fer ili da neće imati adekvatne uslove u pritvoru.
Hrvatska ambasadorka se, posle susreta, nije oglašavala.
Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je u utorak prvostepenu odluku kojom je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje albanskog državljanina Ismaila Morine Srbiji, koji je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom "Velike Albanije".
Posle pravosnažne odluke suda, a shodno zakonskoj proceduri, konačnu odluku o izručenju Morine Srbiji doneće u narednom periodu ministar pravosuđa Hrvatske.
Morina je i dalje u ekstradicionom pritvoru u Dubrovniku.
Srbija traži Morinu zbog izazivanje verske rasne i nacionalne mržnje.
Morinin dubrovački branilac nedavno je podneo hrvatskoj policiji i evropskim institucijama zahtev za međunarodnu pravnu zaštitu kako bi sprečio izručenje trećoj državi. Odluka o tom zahtevu se i dalje čeka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Albanija pokušava da spreči izručenje Morine Srbiji

Izvor: B92, 06.Sep.2017

Albanski predsednik Iljir Meta razgovarao je s hrvatskom ambasadorkom Sanjom Bojas Juragom o odluci Vrhovnog suda HR da odobri izručenje Ismaila Morine Srbiji...Sastanak u Tirani je usledio dan nakon što je hrvatski sud odbacio žalbu Morine, prenosi RTS pozivajući se na albanski dnevnik Šekuli...Meta...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.