Izvor: B92, 04.Maj.2010, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanija: Opozicija protestuje

Tirana -- Opoziciona Socijalistička partija Albanije nastaviće proteste u Tirani i drugim mestima sve dok se ne utvrdi istina o krađi na parlamentarnim izborima.

Lider stranke Edi Rama, inače gradonačelnik Tirane, u obraćanju javnosti pozvao je građane Albanije, bez obzira na političke boje, da svakog dana u 18 časova protestuju protiv sadasnje vlade koja je dovela zemlju u tešku političku i ekonomsku krizu, prenela je agencija ATA.

Socijalisti već duže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vreme traže da se otvore izborne kutuje pošto smatraju da je Demokratska partija premijera Saljija Beriše pobedila zahvaljujući krađi glasova na nekoliko mesta na izborima koji su održani 28. juna prošle godine.

U vladajućoj stranci to uporno demantuju.

Socijalisti koji imaju 65 od ukupno140 poslanika zbog toga sedam meseci bojkotuju rad nacionalne skupštine. Parlament nije mogao da usvoji više reformskih zakona pošto je za to potrebna dvotrećinska većina glasova.

To je izazvalo zabrinutost u Briselu, koji upozorava političke lidere u Albaniji da nađu zajednički jezik kako bi deblokirali rad parlamenta.

Socijalisti su počeli demonstracije u petak uveče u centru Tirane na kojima se, kako tvrde, okupilo 200 hiljada ljudi.

Tada je 200 poslanika i pristalica partije ispred zgrade vlade, u "ulici mučenika", kako sada nazivaju Nacionalni bulevar, započelo štrajk glađu. Nekoliko štrajkača je već zatražilo pomoć lekara.

Sadašnje proteste socijalista podržalo je i pet manjih levičarskih stranaka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.