Albanci ne plaćaju struju

Izvor: Politika, 27.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci ne plaćaju struju

Skoplje U sudaru novih gazda Elektroprivrede Makedonije i makedonske vlade oko plaćanja električne energije individualnih potrošača, koji nisu u mogućnosti da to učine, pobedili su Austrijanci. Odbivši da tolerišu stotine hiljada neplatiša, austrijske gazde su organizovale mobilne ekipe, koje uz asistenciju obezbeđenja isključuju struju a dužnike tuže sudu.

Budući da čak 72.000 porodica nije u stanju da podmiri troškove za potrošenu električnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << energiju, Ministarstvo za rad i socijalu predložilo je vladi četiri modela za prevazilaženje ovog gorućeg problema. Prema prvom modelu, država bi imala obavezu da mesečno plaća 80 kilovata, po drugom 100 kilovata, po trećem 120 i po četvrtom modelu 165 kilovata. Vlada je predlog prihvatila i, u zavisnosti od usvojenog modela, iz budžeta će izdvajati od pet do 10 evra, ili godišnje od četiri do sedam miliona evra.

Novi vlasnici EPM su vladi još pri kupovini najprofitabilnije kompanije u Makedoniji predložili da donese zakon kojim bi bilo regulisano plaćanje električne energije za socijalno ugrožene porodice, a podršku su za sada dobili od opozicionog Socijaldemokratskog saveza.

Odranije je poznato da električnu energiju ne plaćaju pripadnici albanske manjine, a među njima u čisto albanskim naseljima i najimućnije porodice. Kuriozitet je svakako to što u skopskom selu Aračinovu, makedonskoj Meki šverca, čak 75 odsto porodica decenijama ne plaća struju. Slična situacija je i u zapadnom delu zemlje, gde je onemogućen pristup inkasatorima EPM. Po ugledu na Albance, i mnogi Makedonci i pripadnici drugih etničkih zajednica bojkotuju potraživanja EPM.

U Ministarstvu za rad i socijalu Makedonije su kategorični u tvrdnji da će državnu pomoć dobiti samo porodice koje su registrovane kao socijalno ugrožene, te da će realizacija njihovog predloga startovati od početka naredne godine.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.