Alarmantno: Presušilo Slano jezero u Nikšiću

Izvor: BKTV News, 29.Okt.2017, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alarmantno: Presušilo Slano jezero u Nikšiću

Slano jezero u Nikšiću, jedan od najposećenijih turističkih lokaliteta, polako umire.

Naiem, društvenim mrežama već nekoliko dana kruže fotografije koje su zabrinule građane, a na kojima se vidi da je na pojedinim mestima jezero potpuno presušilo a vodostaj je nikad manji.

Za sve je kriva ekstremna suša koja je ove godine uzela danak i na Biogradskom jezeru, o čemu su mediji i pisali ranije. Međutim, za presušivanje jezera u Nikšiću krive su i veštačke >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << akumulacije koje se koriste za potrebe Hidroelektrane Perućica.

Iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) ranije su za medije priznali da za potrebe proizvodnje električne energije moraju da ispuštaju vodu iz veštačkih akumulacija kako bi održali dnevnu proizvodnju.

"Elektroprivreda Crne Gore je u pojedinim delovima dana, kada su cene električne energije visoke, primorana da deo potreba crnogorskih potreba pokriva iz svojih akumulacija. Direkcija za upravljanje energijom se dosta odgovorno odnosi prema akumulacijama i gleda se da se u svakom trenutku štedi voda u njima ili bar valorizuje po veoma visokim cenama, kako bi koliko-toliko bili spremni za predstojeće leto. Situaciju otežava i manje snežna godina tako da nema ni dotoka koji su obično dolazili od topljenja snega", naveli su tada iz EPCG.

Direktor Ekološkog pokreta Ozon Aleksandar Perović kaže da je nizak nivo vode na Krupcu i Slanom jezeru ove jeseni realan i vidljiv pokazatelj jedne do sada veoma sušne godine, što je uslovilo i takvo nepovoljno stanje na jezerima.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.