Izvor: B92, 01.Sep.2010, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera Hipo: Skupljanje dokaza u BiH

Banja Luka, Zagreb -- Predsednik specijalne istražne komisije za aferu Hipo banke najavio da će krajem septembra posetiti i BiH radi prikupljanja novih dokaza.

"Trenutno obilazimo sve zemlje regiona i velika je mogućnost da pre oktobarskih izbora posetim i BiH kako bih prikupio podatke za istragu", kazao je Rolf Holub.

On je juče boravio u Zagrebu, gde se sastao sa glavnim državnim tužiocem Mladenom Bajićem i guvernerom Hrvatske narodne banke Željkom Rohatinskim.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Posle sastanka Holub je hrvatskim medijima rekao da postoji mogućnost da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, upravo zbog poslova sa Hipo Alpe Adrija grupom napustio funkciju.

"Sanader je, svakako, bio broj jedan. Uostalom, on je bio premijer i kao takav na političkom nivou zasigurno je bio broj jedan. Mi treba da istražimo zašto je Sanader napustio posao premijera. Moguće da je to učinio upravo zbog poslova s Hipo bankom", rekao je Holub.

Sanadera su austrijske vlasti povezale sa bivšim šefom ove banke Volfgangom Kutlererom, koji se trenutno nalazi u pritvoru zbog ove afere.

Austrijski mediji poslednjih dana pišu da je Sanader jedan od glavnih ljudi zaslužnih za proboj Hipo grupe u Hrvatsku.

Holub je ranije "Nezavisnim novinama" rekao da istražuju poslovanje Hipo Alpe Adrija grupe i u BiH i da se radi o nekoliko stotina miliona evra koji su izgubljeni u BiH.

"U BiH je trenutno kritično oko 100 miliona evra i uglavnom se radi o kreditima koji su deljeni bez dovoljnih osiguranja", kazao je ranije Holub.

Ukoliko istraga oko poslovanja Hipo grupe bude intenzivirana u BiH, banajlučke „Nezavisne novine" navode, da je pitanje dana kada će informacije i detalji vezani za ulazak Hipo grupe u BiH izaći na videlo.

Hipo grupa je na tržište BiH ušla privatizacijom bivše Kristal banke, za vreme vlasti Mladena Ivanića.

Holubova Istražna komisija se, uz Tužilaštvo Klagenfurta, specijalnu komisiju Ministarstva pravde Austrije SOKO i Specijalno odelenje Ministarstva finansija CSI bavi mračnom prošlošću Hipo grupe na Balkanu.

U poslednjih nekoliko meseci pojavile su se sumnje da je Jerg Hajder, bivši guverner Koruške i poznati austrijski ekstremni desničar, banku koristio kako bi kroz davanje sumnjivih kredita proširio svoj uticaj.

Koliko je sumnjivo poslovanje ove grupe govore i podaci da je balkanski narko-bos Darko Šarić, prema pisanju austrijskih medija, preko Hipo banke oprao više od 100 miliona evra zaradjenih švercom droge i oružja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.