Izvor: RTS, 16.Jun.2023, 09:51

У Аустралији заплењено 900 килограма кокаина на броду са црногорском посадом

Аустралијска полиција ухапсила је пет чланова посаде брода “Ст Пинот”, на којем је у луци Квинана пронађено око 900 килограма кокаина. Двојица црногорских помораца оптужени су за умешаност у шверц кокаина из Јужне Америке у Западну Аустралију. Тамошњи тужиоци >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << тврде да су црногорски држављани знали да се дрога налази на броду, и да су планирали да је баце у море како би је покупила друга криминална група.
Капетан брофа је наводно дао инструкције другим члановима посаде да промене курс брода док се приближавао аустралијској луци, како би се срео са другим бродом, пише на званичном сајту аустралијске федералне полиције, а преноси РТЦГ. Наводи се и да размена није успјела.

Поморци су тада покушали да сакрију дрогу тако што су водом напунили баластни резервоар, у којем је дрога била сакривена, и упутили чланове посаде да дају лажне информације шпедитерима.
Двојица црногорских држављана оптужени су по тачки за увоз комерцијалне количине дроге, односно кокаина, у Аустралију. Ако буду осуђени, прети им максимална казна доживотног затвора. Дрога је пронађена 25. маја, а брод је пловио из Јужне Америке.
Двонедељна истрага открила план кријумчара Након двонедељне детаљне истраге аустралијске власти нашле су довољно основа да капетана брода и још четворицу помораца повежу са илегалном пошиљком наркотика нађеном на “Ст Пиноту”. Вредност заплењеног кокаина на црном тржишту процењује се на око 375 милиона аустралијских долара, пишу подгоричке "Вијести".
“Ст Пинот” је након петонедељне пловидбе из Јужне Америке, приспео на терминал Квинана у близини луке Фриментл у западној Аустралији.
Ту су припадници аустралијске федералне полиције и граничних служби, по претходно прикупљеним обавештајним подацима, упали на брод и на њему пронашли скоро 900 килограма кокаина.
Дрога упакована у 29 водонепропусних пакета била је сакривена у једном од баластних танкова 190 метара дугог брода за превоз расутих терета. Најмање осам до десет чланова посаде наводно су црногорски држављани.
Аустралијска полиција добила је информацију да ће крајем маја у водама западне Аустралије бити релизована шверцерска операција међународног криминалног картела, а у којој ће са једног трговачког брода у море бити бачена већа количина упаковане дроге, а коју ће онда покупити неко мање пловило и донети на обалу те предати аустралијском огранку те криминалне организације.
Полиција је тако ухапсила тројицу мушкараца - два Аустралијанца и једног Литванца, који су били на 10-метарском моторном бродићу који су поморске службе те државе затекле на пучини, у близини острва Ротнес, око 22 километра од Фриментла.
Тројица мушкараца који су се затекли на бродићу имали су врло мало поморског искуства и тврдли су да им је отказао мотор због чега су плутали океаном. Властима су испричали неувјерљиве приче што је, уз чињеницу да су бродић на коме су затечени само дан раније купили кешом, аустралијску полицију навело на сумњу да се ради о аустралијском делу шверцерског ланца за којим су трагали.
Стога су та три младића ухапшени и оптужени за међународни шверц наркотика, за што им, уколико буду осуђени, прети и казна доживотног затвора.
Ухапшен капетан и четири члана посаде На осноову података о кретању бродића полиција и гранична служба Аустралије почели су истрагу трговачких бродова који су се налазили у близини.
При томе се кретање “Ст Пинот”, под командом капетана из Црне Горе, показало као одговарајуће оним што су аустралијске власти претходно већ сазнале обавјештајним путем, па су се на теретњак под заставом Маршалских острва одмах по његовом приспјећу у луку Фриментл попели аустралијски полицајци, граничари и цариници те почели претрагу.
Брод је званично заустављен, пребачен на вез на терминал Квинана и детаљно претражен, па је убрзо у једном од баластних танкова пронађено 29 пластичних водонепропусних паковања у којима је било укупно скоро 900 килограма кокаина високе чистоће.
Сакривену дрогу су у наплављеном танку нашли и извадили посебно обучени противмински рониоци аустралијске Морнарице.
Иако је обавила разговоре са посадом “Ст Пинота”, полиција није одмах нашла довољно доказа да поморце са тог теретњака директно повеже са пронађеном дрогом. Ипак, брод је заустављен и забрањено му је испловљавање, па је у протекле две седмице непрекидно трајала интензивна истрага која је резултирала хапшењем капетана и још четворице његових официра и морнара. Како пише РТЦГ капетан брода и главни инжењер који су црногорски држављани биће данас изведени пред суд у Перту.
Брод је, иначе, поновно враћен у Фриментл и, према незваничним информацијама, након искрцаја преосталог терета биће подвргут додатној детаљној претрази, јер се сумња да на “Ст Пиноту” има још сакривене дроге.
То је већ сада једна од највећих заплена шверцованих наркотика у историји Аустралије, наводе "Вијести".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.