Izvor: RTS, 02.Jul.2023, 19:53

Обележена 81. годишњица битке на Козари

Церемонија заједничког обележавања 81. годишњице Битке на Козари, Владе Републике Српске и Владе Републике Србије, одржана је у Националном парку "Мраковица“ код Приједора у Републици Српској.
Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је 27 дана. У шумама крвљу натопљене планине скривао се и осмогодишњи Миле Вукмировић. Преживео је и Козару и Јасеновац, али многи из његове породице нису.

 "Две фамилије, и очева и мамина, преко 18 чланова уже породице. Имам два брата овде на споменику – Милош и Ђурђо. За њих знамо гробнице", каже Миле Новаковић.
Битка на Козари симбол је страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, у којој је убијено 40.000 цивила, а 68.000 је заробљено и одведено у логоре, међу којима више од 23.000 деце.
"Три и по хиљаде бораца из Другог крајишког одреда пружило је снажан отпор далеко далеко надмоћнијој војсци. Иначе, однос је био девет према један и њих 1.700 је овде изгубило живот", указао је професор историје Витомир Станковић.
На централно спомен-обележје на Мраковици, поводом обележавања 81. годишњице од Битке на Козари положили су венце и цвеће званичници Републике Српске и Републике Србије, представници градова и општина, делегације и представници СУБНОР-а, организација потеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, удружења за неговање традиција Србије и Српске и одали почаст страдалима на Козари у Другом светском рату.
"Тешко је говорити о побједи у којој нестане пола народа, радовати се животу је кључно питање нашег опстанка. Али узмимо да је то што смо преживели и то што се окупљамо овде доказ да они нису побједили. Јер нису побили све наше претке и нису успјели у својој намјери да нестанемо са ових простора", рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.
Државни секретар Министарства за рад и борачка питања Миле Карановић рекао је да присуство највиших званичника Републике Србије и Републике Српске снажно сведочи о блиској вези, пријатељству и подршци.
"Данас смо заједно, као један народ, како бисмо се сећали ових храбрих војника и цивила који су се храбро супротставили окупаторским снагама, неустрашиво бранећи своју слободу и достојанство", навео је Карановић.
У меморијалном комплексу о погинулима на Козари сведоче документа у музеју. На меморијалном зиду исписана су имена бораца Другог светског рата, а споменик је подигнут 1972. године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.