Izvor: RTS, 28.Jul.2023, 16:18

Три Мораве од Римљана до данас спајају градове и села, на путу дугом 800 километара

Римљани су Велику Мораву звали Маргус, Западну Бронгус, а Јужну Ангрус. Од Римљана до данас, три реке са својим притокама, плету водену мрежу спајајући градове и села на путу дугом скоро 800 километара.
Глава на Дунаву а реп код Шар планине, тако путописци >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << виде најдужу српску реку. Од јужне и западне које код Сталаћа падају једна другој у загрљај, Велика Морава је вековима била она која спаја и раздваја, која даје и узима, која људе растужује и весели.
„Довољно је само да гледате у Мораву, у реку па се у сваком случају више и боље опустите, тако да је та Морава била и базен и море и све", истиче Аца Мијајловић, из Јагодине.
Са сетом се многи сећају времена када је била чиста, када је на пешчаним спрудовима било плажа и када су скеле спајале њене обале.
„Некад је била... злато од воде. Мало на спруд изађем, песак разгрнем, направим базенче, чекам да се избистри и пијемо воду", наводи Момчило Марјановић, из Ћуприје.
Ћудљиве и непредвидиве три Мораве својим током пију речице чинећи моравски слив површине преко 37 хиљада квадратних километара. Вековима се живело уз реку и са њом. И када се питома лењо протеже кроз плодну моравску долину и када због притока подивља кроз врбаке и вирове па откине воденично витло и поплави муку оних што гледају у небо и испуцалу земљу, река је то која доноси живот.
„Причали су моји родитељи да је 63.године овде била поплава, тада сам се ја родила и вода је замало могла да уђе у колевку. И тада су биле стално полаве јер није била ова брана, али моја мајка прича када су поплаве тада каже буде много плодна земља и пуно после роди", наглашава Горица Петровић, из Кончарева.
Не да се речно корито упркос многим багерима који ископавају песак и шљунак.
Шездесетих година прошлог века почели су велики радови како би се спречиле поплаве. Направљене су акумулације на притокама, испресецани меандри, направљени километри нових насипа. Посао није завршен па Морава и данас мења свој ток. У њеним ћудима ипак уживају многи који не могу да замисле живот без реке.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.