70 godina bitke na Neretvi

Izvor: B92, 11.Maj.2013, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

70 godina bitke na Neretvi

Sarajevo -- U Jablanici u BiH je povodom 9. maja Dana pobede obeležana 70. godišnjica bitke na Neretvi - jedne od najpoznatijih i najkrvavijih bitaka Drugog svetskog rata.

Na skupu, pod nazivom "Padaj silo i nepravdo", učestvovali su i predstavanici antifašističkih udruženja iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore i veliki broj mladih iz BiH. Obeležavanje je organizovao Saveza antifašista BiH. Nisu bili dozvoljeni politički govori, koje je zamenio bogat umetničko-muzički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << program koji je režirao sarajevski reditelj Dino Mustafić.

"Želimo da damo podršku svim onima koji žele da budu antifašisti, da pošaljemo poruku da borba nije gotova, da fašizam nije pobedjen na ovim prostorima i da moramo nastaviti tamo gde su stali antifašisti koji su izvojevali pobedu u Drugom svetskom ratu", kazao je predsednik Odbora za obeležavanje godišnjice Nijaz Skenderagić.

Tokom proslave organizovani su koncerti, scenski nastupi a otvorena je i obnovljena izložba posvećena partizanskoj pobedi. Ovaj datum su obeležili i preživeli borci Bitke na Neretvi.

Ove godine u program obeležavanja bili su uključeni i mladi ljudi koji deluju u skladu s antifašističkim idejama i koji su svojim vršnjacima promovisali antifašizam kao životni stav i opredjeljenje na kojem je moguća izgradnja zdravog društva.

U Jablanici je tim povodom otvorena izložba Bitke na Neretvi, koja je obnovljena nakon skoro 20 godina. Učesnici su spustili hiljade karanfila u reku Neretvu i položili vence na spomenik.

Bitka na Neretvi, poznata i kao Četvrta neprijateljska ofanziva, trajala je od januara do aprila 1943. godine. Bio je to zajednički napad Sila osovine kojom su Nemci želeli da unište vrhovni štab i glavnu partizansku bolnicu.

U napadu su učestvovale nemačke i italijanske divizije, nekoliko ustaških, domobranskih i četničkih jedinica, prenose mediji u regionu.

Procenjuje se da je više od 150 000 vojnika napalo znatno malobrojnije partizanske odrede, uz koje su bili i ranjenici.

Do kraja marta ubijeno je oko osam hiljada partizana, a zarobljene su još oko dve hiljade.

Uprkos teškim gubicima i taktičkoj pobedi Sila osovine, partizani su osigurali sigurnost svom štabu, bolnici i svim ranjenicima, a bilo ih je oko 4000, zbog čega se ova bitka naziva i Bitkom za ranjenike.

U istoriji ratovanja ostala je zabeležena epizoda rušenja mosta na Neretvi čime su partizanske jedinice zavarale neprijatelja i osigurale izvlačenje glavnine svojih snaga prema istočnoj Bosni.

Po ovoj bici snimljen je i čuveni filmski ep Veljka Bulajića "Bitka na Neretvi" u kojem su glumile i svetske zvezde Orson Vels i Jul Briner i koji je postao jedan od napoznatijih ratnih filmova svih vremena.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeležena 70-godišnjica Bitke na Neretvi

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Maj.2013

U Jablanici je danas, u organizaciji Saveza antifašista BiH, obeležana 70. godišnjica bitke na Neretvi - jedne od najpoznatijih i najkrvavijih bitaka Drugog svetskog rata.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Obilježena 70. godišnjica Bitke na Neretvi

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Maj.2013

JABLANICA - Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR BiH) organizovao je danas u Jablanici manifestaciju povodom obilježavanja 70. godišnjice Bitke za ranjenike – Bitke na Neretvi i Dana pobjede nad fašizmom – Dana Evrope, kojoj je prisustvovalo više hiljada predstavnika...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.