Izvor: RTS, 26.Jul.2023, 13:39

У првих шест месеци ове године 42 случаја напада и претњи новинарима, решено 11

Стална радна група за безбедност новинара саопштила је да је у првих шест месеци било 42 напада на новинаре, а да је решено 11 случајева. На седници радне групе, разматран је извештај Врховног јавног тужилаштва о пријављеним случајевима претњи и напада на новинаре. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
У периоду од шест месеци формирана су 42 предмета у вези са угрожавањем безбедности новинара и то четири у јануару, три у фебруару, седам у марту, осам у априлу, 12 у мају и осам у јуну.
До сада су донете четири осуђујуће пресуде, четири кривичне пријаве су одбачене јер је утврђено да не постоји кривично дело, у три предмета донета је службена белешка да нема места покретању кривичног поступка, у шест предмета у току је спровођење доказних радњи, у 24 предмета поднет је захтев за прикупљање потребних обавештења, а у једном предмету учинилац није идентификован ни након спроведеног предистражног поступка.
С обзиром да је у истом периоду 2022. године забележен идентичан број пријављених случајева - 42, може се рећи да, статистички гледано, нема већих одступања, наводи се у саопштењу.
На састанку је посебно разматрана ситуација везана за поједине медијске текстове о коначној пресуди у случају убиства новинара Славка Ћурувије, који су изазвали забринутост домаће и међународне медијске јавности.
Стална радна група за безбедност новинара истиче да ће исход овог суђења имати огроман утицај на слободу медија, безбедност медијских радника и све процесе везане за медијске реформе који су у току, и с обзиром на то, очекује се веродостојна пресуда заснована на утврђеним чињеницама која ће представљати додатни замах унапређењу владавине права у Србији.
Седници су присуствовали представници Врховног јавног тужилаштва, Министарства унутрашњих послова Србије, Асоцијације независних електронских медија, Асоцијације онлајн медија, Независног удружења новинара Србије, Удружења новинара Србије, Независног друштва новинара Војводине, као и представник Мисије ОЕБС-а у Србији, саопштено је из Сталне радне групе за безбедност новинара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.