Izvor: RTS, 12.Jul.2023, 08:19

Све дужи врели таласи, током лета 30 до 50 тропских дана

Прошла недеља била је најтоплија од када се мери температура, саопштила је Светска метеоролошка организација. Тај тренд ће се наставити и наредних година, због измењених климатских услова, каже Горан Михајловић из РХМЗ-а. Током лета се очекује 30 до 50 тропских дана >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и до 40 степени. До краја јула температура неће ићи испод 30 степени. Краткотрајно и благо освежење у петак.
Помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода Горан Михајловић каже за РТС да се извештај Светске метеоролошке асоцијације односи на глобалну, тј. средњу температуру планете, а да високе температуре код нас нису изненађење.
“Негде после оних киша и оног заиста кишовитог периода које смо имали у мају и јуну, било је очекивати овај сушни и топлији период“, рекао је Михајловић и додао да је реч о измењеним климатским условима.
То, додаје, не треба да нас брине, али је важно да све активности прилагодимо томе.
“И једна и друга појава и екстремне падавине и високе температуре су део истог процеса глобалног пораста температуре. То утиче и на способност атмосфере да прими више влаге и на тај начин се дешавају и екстремне падавине“, рекао је Михајловић.
Додаје и да сада дуже трају ти тзв. “топлотни таласи“.
"Поређење ради, седамдесетих година смо имали године када је било регистровано свега неколико дана са максималном температуром преко 35 степени. Дакле, средином седамдесетих који је негде био можда и најхладнији период. Након тога, имали смо даље порасте. Сада 35 степени и није нека велика вест“, каже Михајловић.
Објашњава да на екстремно високе температуре у свету утиче загревање океана.
“То негде утиче на целокупну глобалну циркулацију, с обзиром да и саме прогнозе за дужи период се базирају на проучавању тих глобалних феномена и самог кретања, загревања океана, с обзиром да вода има много већи топлотни капацитет и задржава много више топлоте, које онда касније предаје атмосфери у контакту са атмосфером“, рекао је Михајловић.
На Србију утиче топао ваздух са севера Африке Што се тиче Србије, код нас стиже топао ваздух са Медитерана, тј. из северне Африке.
“Тај прилив топлог ваздуха, задржавање топле ваздушне масе, изостајање неких дубљих процеса на Атлантику, који би онда тај топао ваздух изместили даље и задржавање те топле ваздушне масе утиче и на пораст, не само максималне, него смо видели и минималне температуре“, каже Михајловић.
Краткотрајно освежење у петак, па поново врели дани Што се тиче температура у наредном периоду, каже да нас очекује краткотрајно освежење, пад температуре за неких пет до осам степени већ у петак.
“И то би донекле спустило максималну температуру да кажемо на пријатних 30-32 степена. Након тога, опет један пораст температуре. Генерално, током целе друге декаде, дакле негде до 20. јула, бисмо имали овако високе температуре између 34 и 38, у појединим данима и до 40 степени, а негде у последњих десетак дана јула нешто ниже температуре, али и даље оне летње, дакле између 30-35 степени“, рекао је Михајловић.
У ноћи између четвртка и петка биће услова и за краткотрајне локалне пљускове, уз јак ветар, али ништа неуобичајено за овај период.
“Након тога опет седам до 10 дана без падавина и генерално дакле до краја јула не би имали неке обилне падавине као што смо имали у претходна два месеца“, каже Михајловић.
Током лета се очекује 30 до 50 тропских дана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.