Izvor: RTS, 27.Jun.2023, 06:08

Неизвесна недеља за мале матуранте, зашто је 3. јул "Дан Д"

Коначни резултати завршног испита за будуће средњошколце знаће се у среду. Драгослав Живковић из Министарства просвете рекао је за РТС да жалби и приговора није било много и најавио да ће 28. јуна изаћи коначни резултати, а затим следи попуњавање листе жеља. Објаснио >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је шта је важно код попуњавања листе жеља.
Још мало па ће крај јуна, а то за већину родитеља будућих средњошколаца значи и делимично олакшање јер по календару уписа већи део посла ће бити завршен. После објављивања прелиминарних резултата завршног испита, данас је био дан за подношење приговора у школама, сутра комисијама. Коначни резултати знаће се у среду.
Гостујући у Београдској хроници, Драгослав Живковић, руководилац групе за средње стручно образовање и васпитање Министарства просвете рекао је да је окончан завршни испит, можда најважнији и најозбиљнији део.
Живковић је истакао да је у понедељак било прилике да се подносе жалбе, односно приговори на резултате, који ће већ наредног дана бити решавани.
Одговарајући на питање да ли их је много, Живковић каже да с обзиром на број ученика и на број урађених тестова, нема много приговора, због модела електронског увида у резултате.
"Тако да су деца, чак 85 одсто њих, извршила увид у своје радове. Једноставно су проценили да ли има смисла и на које задатке се евентуално жалити. Због тога број жалби није велики“, рекао је Живковић.
Каква су нам деца, какво је знање Живковић је рекао да су деца одлична. "Дакле, њихови резултати са којима можда у овом тренутку не буду задовољни, заправо су мотивација да у наредном кораку свог образовања буду бољи. Наредне године, године школовања у средњој школи су права прилика за то. И готово све што су евентуално пропустили може се надокнадити“, навео је он.
Важни датуми - 3. јул "Дан Д“ Живковић је рекао да ће 28. јуна изаћи коначни резултати, затим следи попуњавање листе жеља – у четвртак и петак – да би 1. јула имали прилику за увид у поднете листе жеља.
"Ако би се евентуално поткрала нека грешка у том поступку, имаће родитељи и ученици прилику да то отклоне. Ове године, треба нагласити, да подношење листе жеља може бити и електронским путем и директно у школи, тако да и у том сегменту је дигитализација олакшала делом посао", истакао је Живковић.
Према његовим речина, након тога следи "Дан Д“ - 3. јул, то је датум када ће резултати распоређивања ученика по школама и профилима бити објављени и након тога следи упис.
Шта је важно код попуњавања листе жеља "Ми дајемо могућност да се чак 20 жеља попуни. С тим што прва жеља треба да буде оно примарно што дете жели, што планира, што је једноставно кроз неки процес професионалних оријентација одабрало да буде идеална школа за њега у наредном периоду“, подвукао је Живковић.
Додаје да ту школу и тај профил треба да стави свакако на прво место.
"Након тога, по истој логици, неку алтернативу, друго, треће, четврто, а наша сугестија је да свакако попуните чак и десетак жеља како бисте у првом кругу били уписани. Мада и они који не буду уписани у првом кругу, у другом кругу ће већ наредног дана имати прилику да поново попуниет листу жеља за упражњена, преостала места и такође сигурно обезбедити места за себе у средњој школи“, објаснио је он.
Који су профили најтраженији Говорећи о томе који су профили најтраженији, Живковић каже да је то интересантна тема. "На овој једној листи најтраженијих профила у Србији, налазимо школе из Новог Пазара, Лесковца, Врања, Београда, Шапца, Новог Сада. Дакле, у читавој Србији постоји велики интерес за појединса занимања. Најтраженији профили су прошле године били из домена стручног образовања. Ако узмемо као критеријум за процену колико ученика се определило, односно кандидовало за једно место, онда је то медицинска сестра-техничар, затим техничар", каже Живковић.
Навео је пример да је најтеже било прошле године да се упишу они који су хтели да се школују за медицинске сестре у Новом Пазару.
Додаје да су то такође и профили техничар друмског саобраћаја, па електротехничар информационих технологија – примера ради, у школи "Никола Тесла" у Београду је то веома тражен профил. Такође, техничар ваздушног саобраћаја, профил у Ваздухопловној академији, али и техничар за дигиталну графику, интернет обликовање из области графичарства, што до сада није био случај.
Бодовни праг  Према његовим речима, у гимназијама су највиши прагови. У гимназијама су по правилу највиши прагови, пре свега то је случај за Београд, Нови Сад, за веће центре, рекао је Живковић.
"Креће се тај број од 94 па навише поена. Не можемо у овом тренутку рећи како ће бити, имајући у виду да се резултати завршеног ове године вероватно разликују од онога од прошле године. Треба да критеријум формиране листе жеља буде тај шта заиста желе, шта примарно желе. Не треба много ни да брину о томе шта је и колико поена требало прошле године", навео је он.
Талентована деца Прошле године нису била попуњена сва места. "Очекујемо да ће већина, готово сва места, бити попуњена. То кажу бројке о томе колико ученика је изашло на пријемне испите, колико је њих положило. Дакле, увек имамо више ученика који су положили него што има места. Тако да очекујемо пуну попуњеност ових профила за талентоване", закључио је Живковић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.