Центар града Луго метар под водом, укупно 3.000 интервенција у погођеном региону

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Maj.2023, 11:33

Центар града Луго метар под водом, укупно 3.000 интервенција у погођеном региону

Центар италијнског града Луго, у области Равене од ноћас је метар под водом због изливања река Сенио и Сантерно, а приближно 3.000 интервенција имали су карабињери у региону Емилија-Ромања како би обезбедили помоћ пострадалом становништву након што су се практично сви водотокови >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << између Риминија и Болоње излили из корита од јуче увече до данас ујутро. Фото: Танјуг/AP Photo/Luca Bruno Ванредно стање биће проглашено за Емилију Ромању на седници италијанске владе следећег уторка због поплава у којима је у северном региону погинуло девет особа, изјавио је данас министар животне средине и енергетске безбедности Гилберто Пичето, преноси АНСА.
Током ноћи су забележене нове поплаве у Ромањи, посебно у области Равене, а евакуације су још у току и у Кастел Болоњезеу, такође у овој провинцији, где је постојао проблем недостатка воде за пиће. Локалне власти су саопштиле да су поплаве погодиле 37 градова и насеља, као и да је регистровано око 120 клизишта.
Школе ће данас остати затворене у већини погођених општина ,нарочито у региону Болоње и Ромање.
У Модени ће забрана саобраћаја преко мостова, која је важила током ноћи, бити на снази данас. У близини Болоње се срушио мост, а многе железничке услуге су обустављене.
Из Агенције за цивилну заштиту раније су упозорили да није готово са падавинама, као и да је реч о веома компликованој ситуацији.
Фото: Танјуг/AP Photo/Luca Bruno Услед невремена 50.000 људи је остало без струје, објавила је АНСА. Услед екстремних временских прилика, Формула 1 је саопштила да је одложена трка која је требало да буде одржана за викенд у Имоли.
До сада незабележена количина кише за неколико сати је подигла ниво река и проузроковала њихово изливање.
Фото: Танјуг/AP Photo/Luca Bruno Власти су саопштиле да су неке области добиле половину просечних годишњих падавина за само 36 сати, што је довело до избијања река из корита, сливања воде каскадно кроз градове и потапања хиљада хектара пољопривредног земљишта.
Министар цивилне заштите саопштио је да ће тражити од владе да издвоји 20 милиона евра за погођено подручје на састанку 23. маја када се буду разматрале мере помоћи.
Фаенца, део Ћезене и Форлија и многи други велики насељени центри завршили су под водом. У неким областима вода је порасла за неколико минута, и стигла је и до првих спратова кућа.
Погинуло је осам људи који нису успели да се спасу и остали су заробљени у доњим спратовима кућа или у аутомобилима.
„Девет тела је извучено са различитих локација“, саопштио је председник регије Емилија-Ромања Стефано Бонаћини италијанским медијима.
То је зато што је у билансу жртава додата особа која је јуче умрла у Ћезени због болести, пре него што се река Савио излила, наводи АНСА. Италијанска премијерка Ђорђа Мелони изразила је јуче у објави на Твитеру „потпуну солидарност са погођеним становништвом“ и поручила да влада пажљиво прати догађаје и да је спремна да пружи помоć.
Обилне падавине у Емилији-Ромањи уследиле су после недеља суше које су смањиле капацитет земљишта да прима воду чиме су погоршане последице поплава.
Njujork tone dva milimetra godišnje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Центар града Луго метар под водом, укупно 3.000 интервенција у погођеном региону се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.