Izvor: RTS, 27.Apr.2023, 15:46

Чачак, кључеви станова за 25 избегличких породица из БиХ и Хрватске

У Чачк су уручени кључеви 25 новоизграђених станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске.  Станови су изграђени у оквиру Регионалног стамбеног програма који је заједнички вишегодишњи програм Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << који за циљ има да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону. 
Комесарка за избеглице и миграције Србије Наташа Станисављевић навела је да ће Комесаријат наставити, уз подршку партнера, да спроводи Регионални стамбени програм како би се обезбедио достојан и трајан смештај за све угрожене породице које су морале да напусте своје домове. 

"Ова иницијатива је део напора да се избеглицама и расељеним лицима из региона пружи адекватан дом и побољша њихов квалитет живота, очекујемо да ћемо у наредном периоду стамбено збринути још око 1.500 лица", истакла је комесарка.
Комесаријат за избеглице саопштила је да је укупна бруто површина зграде 1.622 метара квадратних , а вредност радова износила је 842.021. евра. 
"Корисницима је у оквиру програма, који је успостављен са циљем да стамбено збрине и обезбеди око 7.000 лица, до сада додељенo укупно 6.951 стамбено решење. Када је реч о Чачку, укупно је додељено 46 стамбенa решења, од тога 37 путем програма", рекла је  Станисављевићева.
Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну.
Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима ЕУ, која је и највећи донатор, САД, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке. Употребна дозвола издата је 31. марта 2023. године.
Догађају су присуствовали и градоначелник Чачка Милун Тодоровић, представник Делегације Европске уније у Србији Герхард Салзер, директор Јединце за управљање пројектима у јавном сектору Душан Ковачевић, представници других државних и међународних организација и институција.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.