Izvor: RTS, 25.Jun.2023, 16:34

У Хрватској обележен Дан сећања на Јадовно 1941.

Српско народно вијеће (СНВ) у Хрватској организовало је обележавање Дана сећања на Јадовно 1941. године.
Дан сећања је обележен на Јадовном, централном делу усташког логора смрти Госпић-Јадовно-Паг, који је претходио ужасима Јасеновца, преноси >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Хина.

Комеморативни програм је почео на локалитету Шаранова јама, ког Госпића, а реч је о једној од 19 велебитских јама у којима су живот изгубили бројни заточеници и жртве усташког режима.
Председник СНВ Милорад Пуповац поручио је да се не сећамо и не знамо довољно о страдању.
"Поштујемо ли ово страдање довољно? Сигурно не. Да је тако, Хабулин не би спомињао 'За дом спремни'. Да је тако, никад нигде ни у којој ситуацији у Хрватској за тај поздрав не би било места. Сећамо се напола, а заборављамо више од пола", рекао је Пуповац.
Председник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста (САБА) Фрањо Хабулин изразио је наду да ће хрватско друштво смоћи снаге да се на прави начин суочи са истином о Другом светском рату.
"Ако ми и данас, 78 година након завршетка Другог светског рата, расправљамо о усташком поздраву 'За дом спремни', ако истицање симбола усташког покрета и даље, успркос повишеним казнама, третирамо као прекршај, онда је јасно да на браник истине треба да стану сви којима је стало до Хрватске и њене будућности", рекао је Хабулин.
Потпредседница хрватске владе Ања Шимпрага је рекла да је за 55 дана, колико је логор био отворен, убијено између 24.000 и 40.000 особа, у највећем броју Срба, Јевреја и Хрвата.
СНВ је догађај организовао у сарадњи са Координацијом јеврејских општина Хрватске, епархијом Горњокарловачком Српске православне цркве и Савезом антифашистичких бораца и антифашиста (САБА) Хрватске.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.