140 компанија из 15 држава: У Новом Саду 22. новембра биће приређен шести Регионални пословни форум

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Nov.2023, 18:07

140 компанија из 15 држава: У Новом Саду 22. новембра биће приређен шести Регионални пословни форум

Шести Регионални пословни форум биће одржан 22. новембра у Новом Саду уз учешће преко 140 компанија из 15 држава. Регионални пословни форум организује Скупштина АП Војводине у партнерству са највећом европском међурегионалном мрежом – Скупштином европских регија (АЕР), Регионалном >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << привредном комором Војводине и другим институцијама које пружају подршку за развој малих и средњих предузећа и побољшање економске климе за пословање и нове инвестиције. Фото: Привредна комора Војводине Регионални пословни форум биће одржан у Привредној комори Војводине, са почетком у 10.00 часова, а пословни састанци који се организују и одржавају преко платформе Европске мреже предузетника биће отворени за све заинтересоване компаније до половине децембра 2023. године.
Србија је регионални центар повезивања и унапређења привреде
Регионални пословни форум, који се одржава по шести пут у Србији, иницирао је потпредседник Скупштине европских регија и потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница 2018. године. “Поносан сам на чињеницу да већ шест година за редом организујемо међународни пословни форум, који сваке године окупља преко 150 компанија из свих крајева света, од Кине, Египта, Бразила, па све до великог броја компанија из Европе. Сама чињеница да се међународни Регионални пословни форум организује по шести пут, показује да је наша идеја да се пословно повежу регионалне привреде, уз помоћ Регионалних привредних комора и Регионалних развојних агенција, и тако повећа привредна активност, успела и заживела. До сада је, за овај форум, преко платформе Европске мреже предузетника заказано 30 пословних (Б2Б) сусрета. Платформу за пословне састанке основала је Европска комисија, а циљ је повезивање привредника и промоција пословних иновација”, изјавио је Зобеница.
Зобеница је изјавио да је Регионални пословни форум највећи међурегионални скуп у Војводини и један од већих пословних скупова у Србији ове године. “Изузетно ми је драго да смо и ове године успели да обезбедимо компетентне саговорнике у пленарном делу, из НР Кине (провинција Фуђијен), СР Немачке (покрајина Хесен), Републике Француске (покрајина Валдоаз) и Краљевине Шпаније (покрајина Каталонија). Претходних пет форума, који су такође били организовни у Новом Саду, били су више него успешни, а овогодишњи са најављеним учешћем преко 140 компанија је показатељ да поверење које смо изградили током последњих година опстаје и да учешће у Форуму доноси резултате”, нагласио је Зобеница.
Зобеница је изјавио да је поносан на чињеницу да се српска привреда константно убрзава. “Искрено верујем да је један од задатака политичара да стварају климу повољну за раст и напредак, за развој привреде и бољи животни стандард грађана. Поносан сам и на чињеницу да српска привреда константно убрзава и да, уколико настави садашњим темпом развоја, може да оствари планирани раст БДП-а од 2,5 одсто у 2023. години, и поред значајног успоравања европске привреде и посебно привреда земаља ка којима смо највише усмерени. У другом тромесечју привреда Србије је забележила раст од 1,7 одсто, док је у истом периоду раст економија Европске уније био око 0,5 одсто.
Информационе и комуникационе технологије (ИКТ) које представљају један од сектора које промовишемо на нашем Форуму, остварио је раст од чак 10,1 % ове године. Директне стране инвестиције, ће ове године досећи рекордних четири милијарде евра. Србија је остварила и напредак у запослености својих грађана. Половином године Србија је забележила раст запослености од 2,3 одсто. Све наведено је најбоља је позивница свима да учествују у Регионалном пословном форуму, јер нам је свима циљ економски развој”, рекао је Зобеница.
Такође, Зобеница је нагласио да је регионална иницијатива “Отворени Балкан” донела бољитак свима. Србија је на иницијативу председника Александра Вучића, заједно са Северном Македонијом и Албанијом покренула регионалну иницијативу Отворени Балкан са фокусом додатног развоја регионалних тржишта, слободе кретања робе, услуга и људи и дизања нивоа економије у овом делу Европе. Ова регионална иницијатива донела је бољитак свима, па су тако грађани Србије могли лакше да се крећу кроз суседне земље користећи „Опен Балкан таг“, а отворен је и интегрисани гранични прелаз Прешево-Табановце на Коридору 10, на којем путнике и робу заједно конторлишу српски и македонски цариници и полицајци.
На овим примерима види се како одговорно бављење политиком, размишљање и планирање, може да помогне економији, да отвара нова тржишта, да повезује људе, да подиже ниво инвестиција, и зато смо ми изузетно поносни на чињеницу да се шести пут одржава Регионални пословни форум у Новом Саду и да смо и ове године успели да окупимо велики број компанија и институција које ће разговорима и склопљеним уговорима учинити да се привреда развија и напредује”, закључио је Дамир Зобеница, потпредседник Скупштине европских регија и потпредседник Скупштине АП Војводине.
Ове године, сектори које промовишемо и представљамо су: · Пољопривредна и прехрамбена индустрија,
· Метало прерађивачка индустрија,
· Информационе и комуникационе технологије
Међу земљама из којих су пријављени учесници за форум су НР Кина, Немачка, Босна и Херцеговина , Хрватска, Француска, Мађарска, Италија, Црна Гора, Северна Македонија, Руска Федерација, Шпанија, Турска, Естонија, …
Pogledajte unutrašnjost tunela ispod Fruške gore – budući najduži srpski tunel 30% završen (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак 140 компанија из 15 држава: У Новом Саду 22. новембра биће приређен шести Регионални пословни форум се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.