Izvor: RTS, 25.Apr.2023, 18:13

Стална радна група за безбедност новинара: У прва три месеца 14 напада на новинаре

На редовном састанку Сталне радне групе за безбедност новинара, коју чине Републичко јавно тужилаштво, МУП, НУНС, УНС, Асоцијација онлајн медија, Асоцијација независних електронских медија, Независно друштво новинара Војводине, Асоцијација медија, уз посматрачку >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << улогу ОЕБС-а, разматрани су случајеви претњи новинарима у првом кварталу 2023. године.
На почетку састанка, тужилац Бранко Стаменковић упознао је чланове Групе са статистичким подацима тужилаштва у вези са кривичним делима против новинара. Од 01. јануара до 31. марта тужилаштво је добило пријаве о 14 напада на новинаре: 4 у јануару, 3 у фебруару и 7 у марту. То је нешто мањи број у односу на прошлу годину када је у прва три месеца регистровано два напада више, њих 16, наводи се у извештају са сатанка.
Тужилац је указао и на податак да је од 2016. до 2023. године регистровано 267 предмета у којима је тужилаштво оценило да постоји основана сумња да је извршено неко кривично дело против новинара. Од тог броја у 76 предмета је изречена кривична санкција починиоцима што значи да је готово 30 одсто кривичних дела завршено кажњавањем починилаца.
Такође је утврђено да постоји 193 случаја (41.96 одсто од укупног броја пријава) у којима је тужилаштво утврдило да не постоје елементи кривичног дела због чега су те кривичне пријаве одбачене. Проналажење начина како санкционисати ове случајеве који нису кривична дела, а који доводе до одређеног степена уплашености код новинара биће приоритет у раду радне групе у наредном периоду.
На састанку је посебно разговарано о актуелним случајевима:
Пријава новинара Милана Никића, дописника Н1 из Крагујевца, одбачена је у тужилаштву, на шта је на време упућена жалба, тако да се очекује решење вишег тужилаштва. У међувремену, МУП ће направити процену безбедности овог новинара.
Процена безбедности урађена је и за Марка Видојковића и Ненада Кулачина, о чему су обојица обавештени.
Физички напад на новинара Фонета Марка Драгославића је разрешен у само неколико дана од пријављивања случаја напада, починилац откривен и изречена му је мера забране приласка која је у току, као и подизање оптужног предлога. И у случају претњи Жељку Маторчевићу, починиоцу је изречена забрана приласка и контакта, а у току је разматрање споразума о признању кривице. У случају претњи Јелени Обућини, у рекордном року је откривен починилац и осуђен.
На жалост, у случају претњи Драгојлу Благојевићу, која је дошла са броја телефона са предзнаком Северне Ирске, реакција надлежних органа Велике Британије је била преспора, а у одговору који је стигао наводи се да није утврђено ко је власник броја или ко је упутио претећи позив.
Ни у случају претње редакцији "Данас"-а нема позитивног помака када је реч о добијању података од швајцарске фирме "Протон Маил". Поред овог проблема, уочен је и проблем који се тиче делатности провајдера у нашој земљи и предложене су измене прописа које треба да спрече могућност да се пошиљалац прикрије захваљујући коришћењу сервиса за анонимизирање.
Када је реч о бројним случајевима узнемиравања новинара и редакција, разматране су могућности које пружају наши закони како би представници полиције могли да превентивно делују упозоваравајући особе које настоје да угрозе безбедност новинара и медија, као што постоје решења у Норвешкој и Холандији.
Одржавање заједничких састанака угрожених новинара, медија, тужилаца и полиције на локалном нивоу, као што је то недавно организовано у Нишу, оцењено је од стране чланова радне групе као веома корисно за изградњу система превенције, као и ефикасног поступања надлежних институција.
Наредни заједнички састанак биће одржан крајем маја у Новом Саду и у наредне две године свакога месеца у другом граду. Поред ових састанака, АНЕМ организује и тренинге новинара за безбедно извештавање.
Бесплатна СОС линија за пријављивање претњи и насиља према новинарима 0800 100 115

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.