Izvor: B92, 21.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

12-godišnjica Dejtonskog sporazuma

Sarajevo, Banjaluka -- Na današnji dan 1995. u bazi Rajt Peterson, u Dejtonu, SAD, potpisan sporazum o kraju rata u Bosni i Hercegovini.

Nijedan od potpisnika tog dokumenta više nije među živima, a Dejtonski sporazum i danas doživljava različita tumačenja, pa njegovo sprovođenje nailazi na brojne poteškoće. Dvanaestu godišnjicu potpisivanja sporazuma BiH dočekuje u, prema nekim ocenama, najdubljoj političkoj krizi od okončanja rata.

U RS se godišnjica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potpisivanja Dejtonskog sporazuma od ove godine obeležava kao praznik. U Banjaluci će zvanično biti otvorena nova zgrada Vlade Republike Srpske.

Svečanosti će prisustvovati i delegacija Vlade Srbije, koju će predvoditi Vojislav Koštunica i u kojoj će biti ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo i ministar bez portfelja Dragan Đilas.

U BiH nema preterane želje za obeležavanje godišnjice parafiranja sporazuma. Taj dokument je od potpisivanja do danas doživeo različita tumačenja, i među političarima u BiH i u međunarodnim krugovima. Stavovi političkih stranaka o prirodi Dejtonskog sporazuma su podeljeni.

Za one koji BiH smatraju domovinom, to je sporazum koji mora da pretrpi bitne promene, ali sam po sebi ima ogroman značaj kad je reč o istorijskom kontinuitetu zemlje, smatra član Predsedništva BiH i učesnik dejtonskih pregovora Haris Silajdžić.

Srpski zvaničnici, međutim, značaj Dejtonskog sporazuma vide u činjenici da je tim dokumentom Republika Srpska postala politički faktor i da sporazum garantuje opstanak tog entiteta i Srba u BiH.

Duboke podele u shvatanju Dejtonskog sporazuma prisutne su još od potpisivanja tog dokumenta i to je ključan problem u političkim odnosima u BiH, smatra funkcioner Srpske demokratske stranke Momčilo Novaković.

Nedorečenosti dokumenta ostavile su mogućnost političkim snagama u BiH da ga tumače selektivno. Za političke snage iz RS Dejtonski sporazum je temelj svih razgovora o ustavnim promenama jer je njime određeno teritorijalno ustrojstvo i garantovana ravnopravnost naroda.

Svi politički akteri u BiH slažu se samo oko toga da veliki deo odredaba Dejtonskog sporazuma nikad nije sproveden. Njegova nesavršenost teško može biti prevaziđena bez radikalnih izmena, ali te izmene ne mogu biti izvršene bez konsenzusa.

Koštunica: RS i Kosovo

Srbija podjednako insistira na punom poštovanju Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija, kada je reč o Kosovu i Metohiji, i na poštovanju Dejtonskog sporazuma, kada je reč o Republici Srpskoj, naveo je premijer Srbije Vojislav Koštunica u autorskom tekstu u Večernjim novostima.

Koštunica je podsetio da je Srbija potpisnik, pa samim tim i garant Dejtonskog sporazuma, što govori da Srbija ima puno i legitimno pravo da insistira na doslovnom sprovođenju i poštovanju tog sporazuma.

"U poštovanju Dejtonskog sporazuma ne može se zaobići činjenica da je BiH, kao međunarodno priznata država, sastavljena od dva ravnopravna entiteta", naveo je on.

Koštunica je to ponovio i danas tokom posete Banjaluci.Koštunica je izjavio da "Vlada Srbije podržava Vladu Republike Srpske i sve institucije RS u nastojanju da zaštite svoj položaj tačno onako kako je predviđeno i garantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom".

"Srbija insistira da se poštuje Rezolucija 1244 UN, koja se tiče statusa Kosova u sastavu Srbije, a ne izvan nje. Srbija kao potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma, insistira da se taj sporazum mora poštovati u delu koji predviđa postojanje BiH kao međunarodno priznate države koju čine dva ravnopravna entiteta", rekao je Koštunica.

Dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma od ove godine zvanično se u Republici Srpskoj obeležava kao državni praznik. U RS danas ne rade državne institucije, preduzeća i ustanove.

Tim povodom u Banjaluku je doputovao i Vojislav Koštunica. On, međutim, nije prisustvovao ceremoniji otvaranja novog kompleksa zgrada izvršne vlasti RS zbog kašnjenja u dolasku, usled loših vremenskih prilika. Prisutni su i ministri Dragan Đilas i Predrag Bubalo.

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je, na svečanom otvaranju, da je to "na ponos svih generacija RS".

Produžen mandat Eufora

Savet bezbednosti UN usvojio danas rezoluciju kojom se mandat evropskih mirovnih snaga Eufor u BiH produžava za još godinu dana.

U rezoluciji se takođe apeluje na vlasti u Bosni i Hercegovini da ispune svoje obaveze iz Dejtonskog ugovora, kojim je okončan rat u toj državi, posebno one koje se odnose na predaju osumnjičenih za ratne zločine Haškom tribunalu, navodi se u saopštenju UN.

Savet bezbednosti je, pre glasanja, razmotrio 32. izveštaj Visokog predstavnika u BiH u podrzao rad kancelarije OHR-a u implementaciji Dejtonskog sporazuma.

Konstantovano je da je BiH veoma malo učinila u napretku ka evropskim integracijama, posebno kada je reč o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ranije ove godine, EU je smajila broj svojih vojnika u BiH sa 6.000 na 2.500. Unija je preuzela kontrolu od NATO-a nad mirovnim snagama u BiH 2004. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.