Izvor: RTS, 20.Nov.2023, 07:47

Аргентина - у другом кругу избора победио Хавијер Милеи, човек који је обећао гашење Централне банке

У другом кругу председничких избора у Аргентини победио је кандидат крајње деснице Хавијер Милеи, показују резултати на основу 90 одсто пребројаних гласова. Милеи је добио 56 одсто гласова а кандидат владајућих Перониста Сергијо Маса 44. У предизборној кампањи Милеи >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се залагао за затварање Централне банке - у земљи где влада економска криза и енормна инфлација и где либерализују власништва над оружјем.
Према првим резултатима након одржаног другог круга избора у Аргентини, победио је крајње десничарски либертаријански кандидат Хавијер Милеи, човек који је најавио укидање Централне банке.
 Предлози Милеија добили су подршку гласача који очајнички желе промене. Он је збунио анкетаре тако што је лако победио кандидата власти, за више од 10 поена.
Привремени резултати показали су да је г. Милеи имао скоро 56 одсто гласова у поређењу са 44 одсто за Масу, уз скоро 90 одсто пребројаних гласова.
У свом победничком говору присталицама у Буенос Ајресу Милеи је рекао да данас почиње реконструкција Аргентине и крај пропадања Аргентине.
"Моделу декаденције је дошао крај. Нема повратка. Аргентина ће се вратити на своје место у свету које никада није требало да изгуби. Радићемо раме уз раме са свим нацијама слободног света, како бисмо помогли у изградњи бољег света", рекао је Милеи.

Након пораза, Маса је рекао да је очигледно да резултати нису оно што су очекивали. Контактирао сам Хавијера Милеија да му честитам. Од сутра одговорност за обезбеђивање сигурности припада Милеју", напоменуо је Маса.
Била је то тешка трка до самог краја, али је победио стручњак који је у једном тренутку држао моторну тестеру у кампањи. Човек кога су поредили са бившим председником САД Доналдом Трампом и бившим бразилским лидером Јаиром Болсонаром.
Његов говор о увођењу америчког долара као званичне валуте земље наишао је на аплауз његових присталица. Многи економисти ипак говоре о финансијској катастрофи.
Без обзира на то, у земљи у којој је годишња инфлација сада преко 140 одсто и где двоје од пет људи живи у сиромаштву, његова победа доказује да су Аргентинци сити традиционалне политике и економске катастрофе.
Његова победа значи да су спремни да пробају нешто ново у настојању да побољшају своје животе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.