Izvor: RTS, 09.Nov.2023, 11:49

АП: Преговори о тродневном прекиду ватре у току; ИДФ: Заузето упориште Хамаса у Џабалији; Поново отворен коридор за евакуацију цивила на југ

Тридесет четврти дан сукоба Израела и Хамаса. Америчка новинска агенција АП јавља да су у току преговори о тродневном прекиду ватре. Израелске снаге саопштавају да су, после десет сати борби, заузеле "кључно" упориште Хамаса у Џабалији. ИДФ је поново отворио коридор >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за евакуацију цивила са севера на југ Газе. Високи комесар Уједињених нација за људска права Фолкер Тирк тврди и да су ратне злочине починили и Израел и Хамас.
Израелска војска тврди да је Хамас изгубио контролу на северу Појаса Газе, а министар Бени Ганц поручује да нема временског ограничења за копнену операцију.
У међувремену су шефови дипломатија земаља Г7 позвали на кратку паузу у борбама, ради допремања хуманитарне помоћи.
Међутим, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху одговорио је да неће бити хуманитарне паузе у Појасу Газе док не буду ослобођени таоци Хамаса.
У исто време, либанска милиција Хезболах прети контраофанзивом.
И током јучерашњег дана палестински цивили су током четворочасовног периода који свакодневно поставља израелска војска, наставили да беже са севера на југ. Већина људи који се евакуишу су деца, старци и особе са инвалидитетом.
Министарство здравља у Гази саопштило је да је најмање 10.569 Палестинаца, укључујући 4.324 детета, убијено, а 26.457 рањено у израелским нападима на Газу од 7. октобра.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.