Реформа предшколства у Србији регионални пример добре праксе

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Sep.2023, 19:12

Реформа предшколства у Србији регионални пример добре праксе

Чак 85 одсто родитеља сматра да је програм који похађа њихово дете позитивно утицао на живот њихове породице и унапредио повезаност са децом. Реформу предшколског образовања и васпитања у Србији Уницеф сматра за регионални пример добре праксе и то на основу вредновања рада >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и промена у пракси у последњих десет година. Фото: Pexels/Zen Chung Прелиминарни резултати ове евалуације „уверљиво говоре да ће нове политике и иновативне идеје које су уведене имати и краткорочно и дугорочно позитиван ефекат на дечје одрастање и живот”. Тим речима, Дејана Костадинова, директорка Уницефа у Србији, говорила је јуче о резултатима подршке увођењу и даљим правцима развоја Основа програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета”. Што је била и окосница целодневног стручног скупа одржаног у Београду.
− Истичем један од показатеља до којих смо дошли евалуацијом предшколског образовања: 85 одсто родитеља се делимично или у потпуности слаже да је предшколски програм имао позитиван утицај на живот њихове породице, да је унапредио њихову повезаност са децом. То јасно указује на важност бриге као компоненте образовања, што представља концепт који је био у центру пажње када су се догодиле трагичне пуцњаве и постаће све важнији у наредним годинама − указала је Костадинова.
Према подацима студије о квалитету рада предшколских установа у претходној деценији, родитељи се осећају добродошлим и сматрају да је вртић добро место за малишане у коме се подстиче и негује другарство и у коме се граде добри односи како међу децом истог и различитог узраста, тако и између малишана и одраслих.
По оцени директорке Уницефа у Србији, „невероватан напредак остварен је у предшколском образовању” у нашој држави. Промене су, „утемељене на новом приступу који се не своди на пуњење дечјих глава новим информацијама него на препознавању компетенција сваког детета, прихватању учења које се природно укључује у дечју свакодневну рутину кроз истраживање и испитивање у предшколским установама и ван њих”.
Да би се осигурало достизање циља, ка коме се иде, а то је да сва деца имају приступ квалитетном, инклузивном предшколском васпитању и образовању. Потребни су: упоран системски рад, дугорочно улагање, међусекторска координација и мотивисани професионалци за рад са децом, један је од истакнутих закључака са овог скупа.
Nova investicija u Duvansku industriju Niš od 100 miliona dolara

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Реформа предшколства у Србији регионални пример добре праксе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.